Coalitie Zaanstad: maatregelen om méér toeristen te trekken

Amsterdam loopt over, en daar wil Zaanstad van profiteren. In een nieuw coalitieakkoord rekent de buurgemeente op de grote belangstelling van toeristen en woningzoekenden.

Ruben Koops
null Beeld ANP
Beeld ANP

Druk? In Zaanstad kennen ze dat woord niet. Regeldruk, parkeerdruk en zelfs verkeersdrukte komen regelmatig terug in het coalitieakkoord dat de Zaanse afdelingen van VVD, lokale partij Rosa, CDA, PvdA, D66 en de ChristenUnie dit weekend met elkaar hebben gesloten.

Maar de angst voor toeristische drukte die de Amsterdamse politiek in z'n greep houdt, lijkt afwezig in de stad aan de overkant van het Noordzeekanaal. Toeristen zijn in Zaanstad nog welkome gasten die binnengehaald dienen te worden, via een nieuw te schrijven Actieplan Toerisme.

De winsten wil men afromen door per 2020 aan te sluiten bij een nieuwe Amsterdamse methode om toeristenbelasting te heffen, via een vast bedrag per nacht plus een variabel percentage. De nieuwe coalitie wil ook meer financieel profijt van de bezoekers aan de Zaanse Schans, die de attractie nu nog gratis bezoeken. Gedacht wordt aan het heffen van entree.

Meer, meer, meer

Momenteel komt slechts 1 procent van de 2,2 miljoen jaarlijkse bezoekers van de Zaanse Schans naar het centrum. Dat percentage moet omhoog. Door een verhoging van het cultuurbudget met ruim een ton en en vestiging van een nieuw museum, met daarin werken uit Amsterdamse kunstdepots, hoopt men bezoekers naar het stadshart te halen.

Een speciaal Monet-jaar in 2021, de Franse schilder was een eeuw geleden veel te vinden in de streek, moet een aanjager worden van het toerisme. Ook wil Zaanstad duidelijker meedoen aan Sail 2020.

Op de lange termijn spreekt de buurgemeente de wens uit dat er een metroverbinding komt met de hoofdstad. Maar over de komst van een haven voor de cruisevaart in de Zaanse Achtersluispolder, Amsterdam ziet af van een nieuwe terminal, houdt de nieuwe coalitie zich op de vlakte. "Samen met bedrijven kijken we naar de optimale combinatie van wonen en werken in de Achtersluispolder", zeggen zij hierover.

Op het gebied van woningbouw lijkt het Zaanse akkoord wel op dat van Amsterdam. Meer, meer, meer, is ook hier het devies. Het van oudsher industriële Zaanstad wil z'n potentieel aan voormalige bedrijfsterreinen en fabriekslocaties gebruiken om jaarlijks 1000 nieuwe woningen op te leveren, een verdubbeling van het huidige aantal.

Ook worden jaarlijks 100 sociale huurwoningen geliberaliseerd. Op terreinen die voorlopig nog niet aan de beurt zijn om her-ontwikkeld te worden komt ruimte voor (tijdelijke) starterswoningen, om de ergste nood in dat segment te lenigen.

Erfpacht

Onder leiding van de voormalige Amsterdamse bestuurder Eric van der Burg (VVD), die als formateur was aangetrokken, zet de nieuwe Zaanse coalitie ook stappen naar de invoering van erfpacht. Dit wordt gezien als financieringsinstrument om funderingsherstel en verduurzaming van Zaanse huizen mogelijk te maken.

Verzakking is een groot en kostbaar probleem in de gemeente, naar schatting 3000 historische huizen moeten de komende 10 jaar van een nieuwe fundering worden voorzien. Saillant detail: in Amsterdam was wethouder Van der Burg juist verantwoordelijk voor het goeddeels afschaffen van erfpacht.

Ook de problemen die Zaanstad de afgelopen jaren had met criminele jeugdgroepen in de wijk Poelenburg, is een prioriteit. De stad wil 40 drugspanden per jaar laten sluiten en handhavingsteams blijven de komende vier jaar actief in de wijk. Ook wordt een aanpak gestart om Zaanse criminele jeugd in het gareel te houden, vergelijkbaar met de Amsterdamse top600. De bevolkingssamenstelling van probleemwijken Poelenburg en Peldersveld wordt actief veranderd via de toewijzing van woningen aan mensen van buiten de wijk.

Zeven wethouders gaan de stad besturen, nu zijn dat er nog zes waarvan drie parttime. De nieuwe coalitie rust op een meerderheid van 20 van de in totaal 39 zetels in de gemeenteraad van Zaanstad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden