Coalitie vindt vertrek wethouder Herrema zijn eigen schuld

Tjeerd Herrema vertrekt als wet­houder uit Almere. Een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat zijn positie onhoudbaar is geworden na de vermeende seksuele intimidatie van een lokale journalist.

Patrick Meershoek
Tjeerd Herrema, meerderheid van de Almeerse raad vindt positie van PvdA-wethouder onhoudbaar geworden Beeld Eva Plevier
Tjeerd Herrema, meerderheid van de Almeerse raad vindt positie van PvdA-wethouder onhoudbaar gewordenBeeld Eva Plevier

In een eerder deze week verschenen rapport van de Ombudsman wordt Herrema volledig vrijgepleit, maar volgens de vijf coalitiepartijen heeft de PvdA-bestuurder bij de afwikkeling van de affaire grote fouten gemaakt. Fractievoorzitter Ulysse ­Ellian van de VVD stelde Herrema ­namens de coalitie verantwoordelijk voor de escalatie van de kwestie.

De oppositie was verontwaardigd over deze voorstelling van zaken en nam het voor Herrema op. De urenlange behandeling van het rapport van de Ombudsman werd afgesloten met een motie van afkeuring aan het adres van de coalitiepartijen en een motie van wantrouwen voor het college. Geen van de moties haalde een meerderheid.

Het college haalde de woede van de oppositie op de hals door vaag te blijven over het binnenskamers ingenomen standpunt. Volgens Herrema hebben vijf van de zes wethouders hem tijdens een collegevergadering op 14 juni desgevraagd laten weten geen vertrouwen meer in hem te hebben. Voor Herrema was dat reden zijn vertrek aan te kondigen.

Barbertje
Donderdag stelde het college in een verklaring het vertrouwen destijds niet te hebben opgezegd. Namens het college voegde wethouder Hilde van Garderen daaraan toe dat zij zich wel kon voorstellen dat Herrema het verloop van de vergadering als zodanig kon hebben opgevat. "Dat heeft het college nimmer zo bedoeld."

Ondanks de vragen van de oppositie bleef het onduidelijk waarom de coalitiepartijen, de PvdA voorop, niet hebben gewacht op het rapport van de Ombudsman voordat zij een oordeel over Herrema velden. De coalitie wilde van de wethouder af, was de analyse van Teun van Dijk van de PVV. "Barbertje moest hangen. Daar zitten zijn beulen."

Reputatieschade
Herrema kondigde donderdag stappen aan tegen Almere Deze Week, het blad dat op basis van een verkeerd begrepen broekzakgesprek ­publiceerde over seksuele intimidatie. De bestuurder gaat een aanklacht indienen wegens smaad en laster, gevolgd door een claim voor reputatieschade.

Lees ook: Vertrek Herrema is 'bestuurlijke afrekening'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden