Coalitie past bezuinigingen Defensie aan om behoud helikopters

Coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV willen de bezuinigingen op Defensie aanpassen om zo onder meer vijf Cougar-helikopters en twee patrouilleschepen in bedrijf te houden.

ANP/Redactie
Defensiepersoneel op de Koekamp in Den Haag bij de manifestatie afgelopen donderdag. Beeld anp
Defensiepersoneel op de Koekamp in Den Haag bij de manifestatie afgelopen donderdag.Beeld anp

Dat zegt CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops, die daarmee vandaag berichtgeving in De Telegraaf bevestigt.

De drie partijen blijven wel achter de 1 miljard euro aan bezuinigingen staan die minister Hans Hillen van Defensie de krijgsmacht heeft opgelegd. Maar voor ongeveer 40 miljoen euro willen VVD, CDA en PVV de plannen wel aanpassen. Dat komt later vandaag naar voren tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Op initiatief van de VVD zou de marine twee patrouilleschepen moeten behouden. Het CDA wil in ieder geval tot 2017 vijf Cougar-helikopters in de lucht houden. Op aandringen van de PVV wordt een bezuiniging op de marechaussee geschrapt.

Militaire vakbonden niet in gesprek

De bedoeling was dat de militaire vakbonden morgen, in navolging van het debat, met Hillen om de tafel zouden gaan zitten. Maar de vakbonden weigeren morgen alsnog het overleg te hervatten over het sociaal beleid en de bezuinigingen. Onder meer de ACOM en AFMP vinden dat Defensie eerst met concrete voorstellen over de brug moet komen en die staan niet in de uitnodigingsbrief voor het gesprek.

De vakbonden waren eerst blij met de handreiking van de minister, die hij eerder deed tijdens een landelijke actiedag van militairen in Den Haag, maar ze gaven al meteen aan dat Hillen wel iets zou moeten bieden. In de brief doet de minister volgens hen geen enkel voorstel en geeft hij ook niet aan welke richting hij op wil.

Ontslagen
De vakbonden liggen al lange tijd overhoop met Defensie over een nieuwe cao voor de militairen en het burgerpersoneel. Uit protest schortten ze in november het overleg op, terwijl toen net bekend werd dat Hillen een flinke bezuinigingsronde ging voorbereiden. In april werd duidelijk dat de komende tijd mogelijk 6000 mensen gedwongen worden ontslagen. Om die reden vinden de bonden en Defensie het belangrijk om verder te praten over het sociaal beleid en over een sociaal plan voor degenen die hun baan kwijtraken of worden herplaatst.

Behalve de centrales ACOP en CCOOP (waar ACOM en AFMP onder vallen), weigert ook de centrale CMHF om de tafel te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden