Update

Coalitie Oost struikelt over muziekcentrum

Raadsvoorzitter Fatima Elatik. Foto ANP Beeld
Raadsvoorzitter Fatima Elatik. Foto ANP

AMSTERDAM - De coalitie van PvdA, GroenLinks en D66 in Oost is vannacht gestruikeld over de grote financiële risico's die het stadsdeel heeft genomen door garant te staan voor muziekmakerscentrum muzyQ.

De PvdA-fractie en de PvdA-bestuurders Fatima Elatik en Germaine Princen besloten na een chaotische deelraadsvergadering om uit de coalitie te stappen. De bestuurders van GroenLinks en D66 blijven voorlopig aan, en hebben nieuwe coalitieonderhandelingen aangekondigd. Het bestuur in Oost heeft het nog geen half jaar volgehouden.

De problemen rond de garantstelling voor muziekmakerscentrum MuzyQ, dat moderne oefenruimtes aan muzikanten verhuurt, vormden de aanleiding. Vorige week werd bekend dat het stadsdeel niet maximaal een risico liep van negen miljoen euro, zoals de deelraad in 2005 was gegarandeerd, maar van rond de dertig miljoen euro. Het stadsdeelbestuur had in 2007, buiten weten van de deelraad om, ruimere garanties gegeven en ingestemd met een zeer risicovolle financiële constructie. Dat viel onder de directe verantwoordelijkheid van Princen.

Deze zomer werd de kwestie acuut omdat het vorig jaar geopende muzyQ door tegenvallende huurinkomsten niet aan de verplichtingen kon voldoen en de bank de garantie in één keer op kon eisen. Het stadsdeel zou daarvoor niets terugkrijgen. Daarop besloot de deelraad vorige week na twee vergaderingen achter gesloten deuren om het pand aan te kopen. Op die manier hoopt de deelraad, met uitzondering van de VVD, nog enigszins grip op de situatie te krijgen.

Gisteravond stond ter discussie hoe het zo ver had kunnen komen. De positie van Princen, ondanks haar excuses voor de ontstane situatie, was vanaf het begin van de avond in het geding. De VVD en SP zegden hun vertrouwen in haar op. Daar kwam een motie van afkeuring tegen Elatik bij. Dat laatste had te maken met de onduidelijke manier waarop het huidige bestuur onder leiding van Elatik vragen van de deelraad over de kwestie in de afgelopen maanden had beantwoord.

Na een lange schorsing liet PvdA-fractievoorzitter Meint Helder weten dat hij 'een stevige motie van afkeuring tegen het gehele dagelijks bestuur' - en dus niet alleen de bestuurders van PvdA-huize - had willen indienen vanwege de 'de amateuristische indruk die het bestuur op zijn fractie maakte'. Toen Helder voor een dergelijke motie geen steun van GroenLinks en D66 kreeg, besloot de PvdA, tot verbazing van de oppositie, per direct uit de coalitie te stappen. (JOOST ZONNEVELD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden