Coalitie: niet steeds postzegelprijs verhogen

Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben er begrip voor dat de prijs van de postzegel mag worden verhoogd, maar vinden tegelijkertijd dat dit niet telkens de oplossing kan zijn voor financiële problemen bij PostNL. 'De tarieven moeten niet in het oneindige stijgen', aldus VVD-Kamerlid Bart de Liefde. En: 'Ik mag hopen dat dit niet elk jaar zo doorgaat', zegt PvdA-Kamerlid Mei Li Vos.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vos noemt het 'redelijk onvermijdelijk' dat de postzegel duurder wordt. De Liefde is ook niet blij met de duurdere zegel, maar vindt het wel belangrijk dat daardoor de concurrentie op de postmarkt behouden blijft. 'Hierdoor is wel de claim van PostNL op andere bedrijven van tafel', stelt hij.

Nattevingerwerk
De Liefde vindt de tariefverhoging van 10 procent veel en wil weten hoe dit bedrag is berekend. Vos spreekt van nattevingerwerk en wil ook meer informatie. 'We hebben nog steeds geen inzicht in de kosten die PostNL maakt voor de universele postdienst', stelt ze. Die dienst is een garantie aan de overheid dat 6 dagen per week post wordt bezorgd en dat er voldoende brievenbussen en postvestigingen zijn.

Volgens De Liefde kun je op die dienst besparen door de post bijvoorbeeld niet per se binnen 24 uur te laten bezorgen. 'Je kunt denken aan een apart tarief voor post die er 3 dagen over mag doen.' Vos ziet wel wat in minder brievenbussen. 'Het is veel efficiënter om enkel bussen bij bejaardenhuizen en supermarkten neer te zetten.'

Daarnaast wordt voor de zomer een wetsvoorstel bekeken waardoor PostNL nog maar 5 dagen per week post hoeft te bezorgen. Dat zou een flinke besparing opleveren, maar is volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken nog niet genoeg om te voorkomen dat de prijs van de postzegel stijgt.

D66 is het met die argumentatie niet eens. Volgens Kees Verhoeven heeft het kabinet te lang getreuzeld met het regelen van 5 dagen postbezorging. 'Je kunt probleemloos terug naar 5 dagen; dat gaat niet ten koste van de bezorgkwaliteit. Het kabinet zou daar vorig jaar zelf mee komen. Door hun eigen getreuzel moeten we nu meer gaan betalen, terwijl dat niet nodig is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden