Coalitie kijkt naar alternatief kortingskaart voor studenten

Coalitiepartijen VVD en PvdA gaan kijken of studenten na 2016, als de ov-kaart voor studenten wordt afgeschaft, toch gratis kunnen reizen. De partijen staan ook open voor andere opties, zoals bijvoorbeeld een trajectkaart, zolang deze maar niet duurder uitpakt dan een kortingskaart. Dat lieten PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis en VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg woensdag weten.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

In het regeerakkoord spraken VVD en PvdA af dat de kortingskaart er moest komen. Daarmee zou ruim 400 miljoen worden bespaard. 'Die opgave blijft als een paal boven water staan', aldus Duisenberg. Het geld dat overblijft voor een reisvoorziening voor studenten moet zo goed mogelijk besteed. 'Dat hoeft geen kortingskaart te zijn. We moeten met elkaar kijken naar de beste oplossing.'

Volgens Mohandis is er nog tijd genoeg om te komen met creatieve oplossingen. 'We vragen nu aan de minister om verder te kijken dan de kortingskaart. En dan moeten we zien waar we op uitkomen', stelde de PvdA'er.

De oppositie vroeg in december nog aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs om de plannen opnieuw onder de loep te nemen. Zij wilde dat toen nog niet, omdat ze eerst met de Kamer een inhoudelijk debat wilde voeren. Dat debat staat voor volgende week op de agenda.

Nu ook de coalitie om is, zal Bussemaker toch naar alternatieven gaan kijken. Ze schreef eerder al in een brief dat ze een 'alternatief vervoersarrangement' gaat invoeren, waarover ze met studenten en ov-bedrijven in overleg gaat.

De SP, die zich samen met het CDA uitsprak voor herbezinning over de kortingskaart, spreekt van een goede stap vooruit. 'Het laat maar weer eens zien dat niets in marmer is gebeiteld', stelt Kamerlid Jasper van Dijk. Bovendien kon de coalitie volgens hem niet anders. 'Ze hadden hier geen meerderheid voor in de Eerste Kamer' concludeert hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden