Coalitie: 'Houd woonmarkt open voor starter'

Starters mogen in 2018 toch iets meer lenen om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te kunnen sluiten.

Laurens Kok
De coalitie onderzoekt of de NHG-premie kan worden verlaagd Beeld ANP
De coalitie onderzoekt of de NHG-premie kan worden verlaagdBeeld ANP

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat minister Kajsa Ollongren (Wonen) voor deze groep een uitzondering maakt, nu de leenregels komend jaar verder worden aangescherpt.

Vanaf 1 januari mogen huizenkopers nog maar maximaal 100 procent van de waarde van hun nieuwe woning financieren met geleend geld. In 2017 was dit nog 101 procent. Het gevolg is dat bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting en de notariskosten, met ingang van 2018 volledig uit eigen zak moeten worden betaald.

Extra zekerheid
De regeringspartijen zijn er ongelukkig mee dat starters door de maatregel kunnen worden ontmoedigd een hypotheek met NHG af te sluiten. Deze hypotheekvorm, die banken mogen aanbieden voor huizen met een waarde tot 265.000 euro, heeft een aantal gunstige kenmerken. De rente is lager dan bij andere hypotheken en in het geval de kopers later uit elkaar gaan en gedwongen zijn hun in waarde gedaalde huis te verkopen, wordt de restschuld kwijtgescholden.

Voor die extra zekerheid betalen starters wel een eenmalige premie van 1 procent over de woningwaarde. De coalitiepartijen willen dat die ene procent meegefinancierd kan blijven worden en eventueel fiscaal aftrekbaar blijft, bijvoorbeeld via een aanvullende lening die wordt afgelost uit het rentevoordeel dat de NHG oplevert. "Dat geeft een startende huizenkoper en de huizenmarkt rust," zegt initiatiefnemer D66-Kamerlid Jessica van Eijs. "Daar zijn we allemaal bij gebaat."

Nog aantrekkelijer?
De coalitie wil daarnaast op voorstel van de VVD dat Ollongren verkent of de NHG-premie kan worden verlaagd. "Tijdens de crisis is dat percentage meer dan verdubbeld. Nu zijn we uit de crisis, dus ik ga ervan uit dat het nu omlaag kan," stelt VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis.

De verlaging zou in 2019 in moeten gaan. Om het voor starters nog aantrekkelijker te maken zich op de woningmarkt te begeven, wil Koerhuis ook dat het kabinet laat onderzoeken of een studielening minder zwaar kan meewegen bij een hypotheekaanvraag.

Om te voorkomen dat mensen na een gedwongen verkoop met een restschuld achterblijven, heeft de overheid de maximale leenbedragen de afgelopen jaren in stappen teruggeschroefd. Ook moeten huizenbezitters inmiddels aflossen op hun huis om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Meer eigen geld
De Nederlandsche Bank pleit er al jaren voor het maximaal te lenen bedrag - uitgedrukt in de verhouding van een hypotheek ten opzichte van de woningwaarde - nog verder te verlagen tot beneden de 100 procent. Hierdoor zouden huizenkopers nog meer eigen geld moeten inleggen om een eigen huis te kunnen kopen. Zover wil de politiek echter vooralsnog niet gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden