Coalitie eens over aanpak schijnconstructies

Het wordt makkelijker schijnconstructies met Oost-Europese werknemers aan te pakken. De regeringspartijen VVD en PvdA zijn het vandaag vrijwel eens geworden hierover, zeggen ingewijden. Vorige week lukte het nog niet overeenstemming te bereiken.

PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) Beeld anp

PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wil voorkomen dat bedrijven Poolse of andere Oost-Europese werknemers onder het minimumloon betalen, waardoor zij Nederlanders verdringen op de arbeidsmarkt. Dat komt onder meer in de tuinbouw, de bouw en het transport veel voor. Volgens het plan van Asscher zou een hoofdopdrachtgever er altijd voor verantwoordelijk worden dat cao-afspraken worden nageleefd. In de huidige situatie is alleen de directe werkgever aansprakelijk.

De VVD vond dat te ver gaan. De liberalen waren bang dat bedrijven met te veel bureaucratische rompslomp zouden worden opgezadeld.
In het compromis dat nu in de maak is kan de hoofdaannemer alleen rechtstreeks worden aangesproken bij grove nalatigheid. Die heeft dan 6 maanden de tijd om in te grijpen. In andere gevallen moeten eerst de andere opdrachtgevers in de keten worden aangesproken.

Sociaal akkoord

De kern van Asschers plan blijft hiermee in de ogen van de PvdA overeind staan. Opdrachtgevers die veel met onderaannemers werken, zoals Rijkswaterstaat, worden straks verplicht zich serieus bezig te houden met het correct uitbetalen van cao-lonen en het voorkomen van misstanden. 'Als je van je baas geen loon krijgt, kun je bij de opdrachtgever van je baas alsnog je loon krijgen', aldus PvdA-leider Diederik Samsom.

Over het aanpakken van schijnconstructies heeft het kabinet vorig jaar afspraken gemaakt met vakbonden en werkgevers in het sociaal akkoord. Voor de vakbeweging was dat een belangrijk punt.

Verladersorganisatie EVO zegt de voorwaarde van de VVD te onderschrijven dat eventuele nieuwe wetgeving niet onwerkbaar moet zijn voor bedrijven. EVO, belangenbehartiger van 20.000 handels- en productiebedrijven, vreest een administratieve wanorde die het vooral kleine bedrijven lastig kan maken. EVO pleit daarom voor heldere spelregels die aangeven waar opdrachtgevers van transport vooraf aan moeten voldoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden