Coalitie claimt vernietiging voertuigen en artillerie IS bij Kobani

Ook vandaag is de Syrische grensstad Kobani het toneel van hevige strijd. Vandaag voerden gevechtsvliegtuigen opnieuw bombardementen uit op stellingen van Islamitische Staat. In de straten van de stad wordt hevig gevochten tussen Koerden en IS-strijders.

Vandaag waren grote rookwolken te zien boven Kobani na nieuwe luchtaanvallen tegen IS. Beeld REUTERS
Vandaag waren grote rookwolken te zien boven Kobani na nieuwe luchtaanvallen tegen IS.Beeld REUTERS

De VS en de Verenigde Arabische Emiraten voerden gisteren en vandaag in totaal negen luchtaanvallen uit in Syrië, waarvan zes bij Kobani. Daarbij werden volgens de Amerikanen verschillende voertuigen en artillerie van IS geraakt. De aanvallen moeten voorkomen dat IS-strijders Kobani innemen.

De andere aanvallen waren gericht op IS-bolwerk Raqqa. Daar werd onder meer een trainingskamp bestookt. Verder zou een tank bij Deir al-Zor zijn geraakt. In Irak werden nog eens vijf luchtaanvallen uitgevoerd.

Een van de luchtaanvallen bij Kobani trof een heuvel en een open plek bij de stad. Ondertussen waren zware beschietingen te horen: een teken dat de strijd in de stad opnieuw is losgebarsten. De meeste gevechten hebben volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten plaats in de wijk Kani Arban.

Kobani wordt al weken belegerd door IS. De afgelopen dagen veroverde IS oostelijke delen van de stad en werd door de extremistische strijders op verschillende plekken de zwarte vlag van de organisatie gehesen.

Bij de felle strijd in en om de overwegend Koerdische stad zijn de laatste dagen niet alleen tientallen slachtoffers gevallen onder de strijdende partijen, maar kwamen ook veel burgers om het leven. Dat zei Ismet Sheikh Hassan, een Koerdische commandant. IS zet volgens hem zwaar geschut in zonder aanzien des persoons. Activisten in het gebied ramen het aantal doden tijdens de ruim drie weken durende belegering inmiddels op 400.

Turkse Koerden in Mursitpinar nemen foto's van de gevechten tussen IS en Koerdische strijdkrachten om Kobani. Beeld ap
Turkse Koerden in Mursitpinar nemen foto's van de gevechten tussen IS en Koerdische strijdkrachten om Kobani.Beeld ap

Bufferzone

Gisteren gingen in veel Europese steden Koerden de straat op om hulp te eisen bij de verdediging van de stad. In Turkije kwam het tot rellen tussen agenten en betogers die eisen dat Turkije de Koerden in Kobani de helpende hand toesteekt.

Nabij de grens bevinden zich tientallen Turkse tanks, maar tot frustratie van de Koerden komen die niet in actie. President Tayyip Erdogan noemde het gisteren onvermijdelijk dat IS Kobani zal veroveren. Hij gaf geen enkele indicatie dat Turkije tot ingrijpen bereid is. De regering in Ankara is huiverig voor steun aan de Syrische Koerden, die banden onderhouden met de PKK, de verboden Koerdische partij die decennialang oorlog voerde tegen de Turken.

In een telefoongesprek met Erdogan gaf de Franse president Hollande vandaag steun aan het plan voor een humanitaire bufferzone tussen Syrië en Turkije. De Britten en de Amerikanen willen eerst meer weten over het plan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry zei vandaag dat er snel een beslissing valt over de rol van Turkije in de strijd tegen IS.

Syrische mensenrechtenorganisaties hebben de wereld opgeroepen Kobani te redden uit handen van IS. De zeven organisaties, waaronder de Koerdische Organisatie voor Mensenrechten en de Organisatie voor Mensenrechten in Syrië, menen dat het offensief van IS rond Kobani een 'duidelijk geval van vervolging en etnische zuivering' is.

Turkse tanks die zijn gestationeerd langs de Turks-Syrische grens. Beeld reuters
Turkse tanks die zijn gestationeerd langs de Turks-Syrische grens.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden