Coalitie Bloemendaal gevallen na vertrek D66

Bloemendaal zit sinds vanavond zonder college van burgemeester en wethouders. D66 heeft zich teruggetrokken uit de coalitie met VVD en GroenLinks. De stap van D66 volgt op het besluit van interim-burgemeester Aaltje Emmens die donderdag aangekondigde haar functie neer te leggen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

'Bij bepaalde mensen is er hier een dusdanige sfeer, dat beïnvloedt mij zo. Ik kan hier niet functioneren', zei ze tijdens een raadsvergadering. Het is in de Bloemendaalse raad al tijden een chaos. Emmens was aangesteld om orde op zaken te stellen nadat burgemeester Ruud Nederveen in januari zijn ontslag indiende.

Emmens stelde een rapport op dat melding maakte van 'een niet goed functionerende raad met ruwe omgangsvormen, machtspolitiek en dusdanig hinderlijke bemoeizucht richting colleges'. D66 vindt dat de bestuurscultuur in Bloemendaal alleen kan worden veranderd door drastische besluiten te nemen. 'D66 kan niet verder met de coalitie en wil ruimte scheppen voor een nieuwe impuls', liet de partij weten. De democraten missen vertrouwen in het college bij coalitiegenoten VVD en GroenLinks. 'We komen tot de conclusie dat de coalitiegenoten samen niet in staat zijn om de bestuurscultuur te veranderen - wat volgens ons wel nodig is.'

Onder meer het plaatselijke landgoed Elswoutshoek is een bron van ergernis en geruzie in de Bloemendaalse politiek. De Amsterdamse broers Hans en Rob Slewe hebben al jaren ambitieuze plannen het landgoed op te knappen, maar worden naar eigen zeggen voortdurend gedwarsboomd door de gemeente. De kwestie kostte niet alleen burgemeester Nederveen, maar ook toenmalig wethouder Marjolein de Rooij de kop.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden