'Coalitie akkoord over aanpassen inlichtingenwet'

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens geworden over een wijziging van de inlichtingenwet.

ANP
Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, na afloop van het coalitieoverleg over de wiv. Beeld anp
Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, na afloop van het coalitieoverleg over de wiv.Beeld anp

Dat melden bronnen rond de coalitie aan persbureau ANP. Tijdens een raadgevend referendum in maart stemde een meerderheid tegen de wet.

De Wet op de Inlichtingen -en Veiligheidsdiensten (Wiv) gaat op 1 mei in, maar er wordt dan ook al gewerkt aan een wetswijziging op twee punten. De zogenoemde 'sleepnetfunctie' wordt ingeperkt net als het delen van data met buitenlandse diensten, aldus ingewijden.

De wetswijziging zal vrijdag in de ministerraad worden besproken. De leiders van de vier regeringspartijen bespraken de aanpassingen aan het eind van de donderdagmiddag.

Tegemoetkomen
Na de officiële uitslag van het referendum zei de premier zo snel mogelijk met een reactie te komen. De coalitiepartijen waren het erover eens dat de wet moest worden aangepast om tegemoet te komen aan de nee-stemmers. Die vrezen dat de wet de privacy zal aantasten.

"Ik vond dat de wet een goede balans had, maar ik snap ook de zorgen, en ik vind het logisch dat het kabinet gaat kijken hoe je daaraan tegemoet kunt komen", zei VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff eerder.

Negeren
D66 was tegen de wet voordat zij toetrad tot het kabinet. De drie andere partijen steunden de wet. CDA-leider Sybrand Buma zei vorig najaar nog dat het kabinet een afwijzing in het referendum zou negeren. Na de volksraadpleging zei hij dat het aan het kabinet was "om te beslissen wat het gaat doen".

Buma zei toen wel dat de Wiv niet van tafel kan. Dat zeggen ook de andere partijen. De vraag is nu in hoeverre en op welke manier de wet zal worden aangepast. De aanpassing mag in elk geval niet ten koste gaan van de werking van de wet, is te horen binnen de coalitie.

Bewaartermijnen
Ook de partijen die campagne voerden tegen de wet, willen niet dat deze helemaal van tafel gaat. Zij pleiten wel voor aanpassingen, onder meer waar het het delen van informatie met buitenlandse geheime diensten betreft en bewaartermijnen van data.

Een krappe meerderheid (49,4 tegen 46,5) stemde tijdens het referendum op 21 maart tegen de inlichtingenwet. Die geeft de geheime diensten ruimere toegang tot digitale informatie via de kabel. Tegenstanders vrezen dat op massale schaal data zal worden verzameld en daarmee aantasting van de privacy van burgers.

Verder lezen

In Amsterdam is vorige massaal tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) gestemd. Bekijk hier de uitslag van het wiv-referendum per gemeente.

Kees Verhoeven had de ondankbare taak om campagne te voeren vóór de nieuwe inlichtingenwet - een wet waar het D66-Kamerlid vorig jaar nog tégen stemde. Reconstructie van een vergeefse tour.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden