'COA spendeerde miljoenen aan tijdelijke managers'

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de afgelopen jaren voor een bedrag van zeker 12 miljoen euro tijdelijke directeuren en adviseurs ingehuurd. Dat blijkt volgens de NOS uit een analyse van Harry Paul, de tijdelijke opvolger van de in opspraak geraakte COA-topvrouw Nurten Albayrak.

Nurten Albayrak Beeld anp
Nurten AlbayrakBeeld anp

Paul schreef dit in in een brief die begin oktober al naar minister Leers werd verstuurd. Sinds 2004, toen Albayrak bij het COA als topvrouw werd aangesteld, zijn 37 personen ingehuurd voor de positie van directeur of manager, meldde hij.

Sommigen bleven één of twee jaar, maar één strategisch adviseur werkte zeven jaar onafgebroken voor het COA. Hij kostte de organisatie in totaal meer dan twee miljoen euro, met 2008 als topjaar met een inkomen van 389.005 euro. Een andere dure kracht, nu belast met de reorganisatie van het COA, wordt ook al sinds 2007 ingehuurd. Het COA betaalde voor hem bij elkaar 1,1 miljoen in vier jaar tijd.

Deskundigen zetten vooral vraagtekens bij het inhuren van de externen voor vier jaar en langer. Voor die functies zou men moeten streven naar vaste dienstverbanden, verklaren ze tegenover de NOS.

In september werd bekend dat de bedrijfscultuur bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers 'compleet verziekt' zou zijn. Er zou onnodig veel gemeenschapsgeld worden uitgegeven. De verziekte sfeer zou vooral de schuld zijn van bestuursvoorzitter Nurten Albayrak. Medewerkers noemden haar 'een despoot en zonnekoningin met een managementstijl waardoor zeker de helft van de medewerkers hier 's morgens met een knoop in z'n maag het gebouw binnenloopt.'

Albayrak zou een angstcultuur hebben gecreëerd waardoor niemand haar nog durfde tegen te spreken. 'Want dan gaat je hoofd op het hakblok', zegt een anonieme medewerker. Onder haar bewind kwamen en vertrokken tientallen directeuren.

Eind september werd Albayrak na een onderzoek geschorst door minister Leers, omdat ze onjuiste salarisinformatie zou hebben doorgegeven. Ze verdiende zelf veel meer dan was toegestaan. Het salaris van Albayrak bedroeg 273.000 euro op jaarbasis, terwijl dat niet meer dan 188.000 mocht zijn. Albayrak reageerde onlangs in de Volkskrant op de ophef. 'De berichten over mijn functioneren kwamen naar buiten kort voordat er een grote reorganisatie zou worden aangekondigd. Dat is een ingrijpende gebeurtenis. Ik sluit niet uit dat er een verband is. De grofheid, de onjuistheid en timing van de berichtgeving zijn opvallend', reageerde ze.

Er zijn inmiddels diverse onderzoeken ingesteld naar de vermeende misstanden; voor medewerkers van het COA is een meldpunt ingesteld waar ze hun grieven over de bestuurscultuur kwijt kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden