COA neemt beheer van noodopvanglocaties over

De vier opvanglocaties voor asielzoekers in Amsterdam komen vanaf april onder het beheer van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

De noodopvang aan de HavenstraatBeeld ANP

Dat bevestigen het COA en de gemeente. Het gaat om de vier tijdelijke noodopvanglocaties aan de Schipluidenlaan (Nieuw-West), de Marnixstraat (Centrum), Flierbosdreef (Zuidoost) en de Havenstraat (Zuid).

In totaal kan de gemeente hier 1500 asielzoekers herbergen. De opvanglocaties werden september 2015 geopend naar aanleiding van de vluchtelingencrisis afgelopen zomer. Landelijk werd gemeenten opgeroepen om tijdelijk crisisnoodopvanglocaties te vinden, om te voorkomen dat asielzoekers op straat zouden moeten overnachten.

Ongebruikelijk
Volgens het COA groeide de instroom in Nederland van zeshonderd asielzoekers per week in april naar 4300 in september. De gemeente besloot de vier locaties beschikbaar te stellen, en vroeg de organisaties HVO Querido en het Leger des Heils om de opvang te verzorgen.

"Dit was een ongebruikelijke situatie. Het COA is verantwoordelijk voor asielopvang in Nederland, maar door de drukte heeft de gemeente toen de verantwoordelijkheid op zich genomen," zegt een gemeentewoordvoerster.

Bewoners
Vanaf april zal het beheer dus liggen waar het ook hoort. Volgens het COA zal de overname uiteindelijk niet veel veranderen voor de bewoners. "Wel staan asielzoekers straks direct in het landelijk COA-systeem, waardoor ze bijvoorbeeld beter geholpen kunnen worden op de doktersposten," aldus een woordvoerster.

Ook betekent de overname door het COA een zorg minder voor de gemeente. De vier noodopvanglocaties bieden onderdak aan asielzoekers waarvoor nog geen plek is in de reguliere asielzoekerscentra.

In een sfeerverslag vorige week schreef burgemeester Eberhard van der Laan dat er in februari nog meer dan 850 asielzoekers worden opgevangen in de vier noodopvanglocaties.

Er zouden inmiddels ruim vierhonderd mensen doorgestroomd zijn naar reguliere asielzoekerscentra buiten Amsterdam. Daar begint pas de procedure voor een status als vluchteling.

Hoe lang de vier locaties nog ingezet zullen worden voor noodopvang, is niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden