Update

COA: Albayrak langer op non-actief

De op non-actief gestelde bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Nurten Albayrak, staat op het punt om ontslagen te worden. Er is een vertrouwensbreuk ontstaan met de Raad van Toezicht van het COA.

Nurten Albayrak vandaag bij het kort geding dat ze bij de rechtbank in Den Haag heeft aangespannen tegen haar op non-actief stelling.Beeld ANP

Dat bleek vandaag tijdens een kort geding dat Albayrak bij de rechtbank in Den Haag heeft aangespannen tegen haar op non-actief stelling.

Reden hiervoor is volgens de landsadvocaat dat Albayrak alle verantwoordelijkheid van de verkeerd verstrekte informatie van haar salaris bij deze Raad van Toezicht neerlegt en zelf geen verantwoordelijkheid neemt. Ook haar aanvankelijke weigering om salarisgegevens aan het ministerie van Binnenlandse Zaken te geven, zijn in het verkeerde keelgat geschoten.

Opheffing
Het COA heeft overwogen al een einde aan het dienstverband van Albayrak te maken. Maar recentelijk is besloten om eerst de resultaten af te wachten van het onafhankelijke onderzoek dat nu wordt gehouden naar de vermeende verziekte werksfeer binnen het COA, waarin Albayrak ook een rol zou spelen.

Zolang dit onderzoek duurt, blijft Albayrak op non-actief als het aan het COA ligt. Albayrak eist vandaag juist opheffing hiervan.

Leers beduveld
Als minister Gerd Leers (Immigratie & Asiel) eerder had geweten dat Albayrak zo veel verdiende, had hij haar niet herbenoemd. 'Mij werd gezegd dat het salaris onder de norm lag', zei de minister vandaag tijdens een debat over de kwestie.

'Maar 't was behóórlijk, het lag aanzienlijk boven de norm', ontdekte Leers later. Het was Albayrak zelf die hem op het verkeerde been zette. Leers stelde Albayrak eerder op non-actief vanwege 'inconsistentie in de informatie', die zij had geleverd over haar salaris.
Leers verwierp iedere suggestie dat Albayrak zo veel verdiende en toch zo slecht kon functioneren als gevolg van haar familiebanden.

Haar nicht Nebahat Albayrak was van 2007 tot staatssecretaris van Justitie en onder meer belast met vreemdelingenzaken. De suggestie werd opgeworpen door de PVV, die er ook in het parlement geen handen mee op elkaar kreeg. Wel vindt de Kamer dat gewoon alles moet worden onderzocht, ook allerlei contacten.

Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden