Update

CNV zegt als eerste ja tegen pensioenakkoord

Vakcentrale CNV zegt ja tegen het pensioenakkoord. Als eerste van de drie vakcentrales heeft het CNV de knoop vandaag doorgehakt. FNV en MHP nemen de beslissing later deze zomer.

ANP/Redactie
Jaap Smit, voorzitter van CNV. Beeld ANP
Jaap Smit, voorzitter van CNV.Beeld ANP

Dat de christelijke vakcentrale instemt met het akkoord, is geen verrassing. Toch stelt het CNV wel drie voorwaarden bij het pensioenakkoord. Zo moet volgens het CNV duidelijk zijn dat jongeren niet onevenredig meer betalen voor de pensioenen van oudere generaties. De vakcentrale zal de komende tijd bezien hoe deze eerlijke verdeling gegarandeerd kan worden.

Meer 55-plussers
Daarnaast wil het CNV dat er een hoger percentage 55-plussers aan het werk komt. In de beleidsagenda stelt de vakcentrale als doel dat 'in 2020 hetzelfde percentage onder de 55-jaar als boven de 55-jaar aan het werk is'. Hier moeten concrete afspraken over worden gemaakt in cao's en met werkgevers. Deze afspraken moeten dan jaarlijks geïnventariseerd worden.

Zwaar beroep
Als laatste voorwaarde wil het CNV dat mensen die een zwaar beroep uitoefenen, gekoppeld aan een groot aantal dienstjaren en een laag salaris, moeten kunnen uittreden op 65 jaar met een AOW-uitkering die gelijkwaardig is aan de AOW-uitkering van vandaag op 65 jaar.
Bij de andere twee vakcentrales is er meer weerstand tegen het akkoord. Zo is Bondgenoten van FNV tegen en ook Abvakabo heeft veel kritiek. Bij MHP keurt de grootste vakbond, De Unie, het akkoord af.

Begin juni sloten de vakbeweging, het kabinet en de werkgevers het pensioenakkoord. Het akkoord is pas definitief als de achterbannen van de onderhandelende partijen hun fiat hebben gegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden