Update

CNV wil 'CAO-politie' in supermarkten

DEN HAAG - Vakbond CNV Dienstenbond wil de mogelijkheid krijgen om onafhankelijk onderzoek te laten doen naar naleving van de CAO door supermarkten. Volgens de bond worden er nog steeds afspraken niet nageleefd en komt leeftijdsdiscriminatie weer op grote schaal voor.

Bestuurder Fedde Monsma van CNV Dienstenbond zei dinsdag voorstander te zijn van een 'CAO-politie' in de supermarktbranche. In de taxibranche en de uitzendsector heeft een dergelijk controlesysteem al gefunctioneerd, zo zei hij.

CNV Dienstenbond gaat de komende twee weken de supermarkten in om jongere werknemers op hun rechten te wijzen. Vooral jongeren krijgen te maken met werkgevers die het niet zo nauw nemen met CAO-afspraken, aldus de bond.

Monsma ergert zich er vooral aan dat leeftijdsdiscriminatie weer is teruggekeerd. Werknemers krijgen op hun 19e na drie tijdelijke contracten geen vast contract en worden ingeruild voor een jongere kracht, zegt hij. In 2006 klaagde CNV al daarover bij de Commissie Gelijke Behandeling. ''Daarna ging het heel even goed, omdat het economisch goed ging. Maar de laatste twee, drie jaar, met nieuwe prijzenoorlogen tussen de supermarkten wordt er weer op de kosten gekeken.''

Uit onderzoek van de bond onder meer dan vijfhonderd supermarktwerknemers tot 23 jaar blijkt dat een kwart al drie keer of meer een tijdelijk contract heeft gehad. Een derde van deze groep weet al dat hij of zij daarna weg moet. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt een collega te hebben gehad die na drie tijdelijke contracten moest vertrekken. In drie kwart van de gevallen volgde vervanging door een jongere werknemer.

Vakbond FNV Bondgenoten zegt sinds februari vorig jaar klachten van ruim 1500 werknemers te hebben ontvangen over naleving van de CAO. De meeste klachten gingen over werktijden, betalingen en arbeidsuren, aldus de bond.

De bonden praten vanaf donderdag met de supermarkten over een nieuwe CAO. Naleving van de CAO zal een van de speerpunten zijn. In de supermarktbranche zijn ongeveer 220.000 mensen werkzaam. Het merendeel is jonger dan 23 jaar. (ANP)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden