CNV kritisch op schenken vrije dagen aan mantelzorgers

Ambtenaren van de gemeente ­Amsterdam kunnen collega's die mantelzorgen een vrije dag schenken. Minister Lodewijk Asscher is enthousiast, vakbond CNV is kritisch. 'Hier zijn vakantiedagen niet voor bedoeld.'

Veel ambtenaren kampen met een stuwmeer aan niet opgenomen verlofdagen. Beeld anp
Veel ambtenaren kampen met een stuwmeer aan niet opgenomen verlofdagen.Beeld anp

Solidariteit op de werkvloer, het bestaat bij de gemeente Amsterdam. Ambtenaren die vakantiedagen over hebben, kunnen een collega die belast is met de zorg van een naaste een vrije dag schenken.

Veel ambtenaren kampen met een 'stuwmeer' aan niet opgenomen verlofdagen. Slechts een deel van die dagen kan aan het einde van het jaar worden uitbetaald, de rest komt te vervallen. Zonde, temeer omdat er ook ambtenaren zijn die vanwege de mantelzorg voor een familielid of partner vrije dagen tekortkomen.

Gideonsdagen
Een groepje mantelzorgende ambtenaren dat zichzelf de 'Gideons­bende' noemt, kwam met het plan om het mogelijk te maken vrije dagen over te dragen aan collega's die anders in de knel komen.

Een van de oprichters is Dirk van der Woude. Hij zorgt al 32 jaar voor zijn verstandelijk gehandicapte stiefzoon, die 24 uur per dag hulp nodig heeft. Dikwijls gingen zijn vakantiedagen op aan zorgtaken.

Nu kan hij een beroep doen op het potje 'gideonsdagen' dat gevuld wordt door barmhartige collega's. Jaarlijks mag hij er maximaal drie opnemen. "Dat kan net even de druk wegnemen," zegt Van der Woude.

Navolging
Vorig jaar schonken 87 ambtenaren van de gemeente Amsterdam in ­totaal ongeveer 170 vakantiedagen aan 43 mantelzorgende collega's.

Inmiddels heeft het idee navolging gekregen bij een aantal andere gemeenten en dit jaar liet minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher weten het delen van vrije dagen ook bij het rijk mogelijk te willen maken.

"Er wordt veel van mensen gevraagd. Met vrijwillig delen van verlofdagen kun je je collega helpen om werk en zorgtaken op een verantwoorde manier te combineren," zei de minister.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher Beeld anp
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk AsscherBeeld anp

Sympathiek
Asscher stelde een aantal voorwaarden aan de proef. Zo mag de werk­gever in geen geval werknemers dwingen om vakantiedagen af te staan.

Vakcentrale CNV plaatst kanttekeningen bij het plan, dat de lasten neerlegt bij de werknemers en niet bij werkgevers of overheid.

"Het is heel sympathiek wat de Amsterdamse ambtenaren voor hun collega's willen doen," zegt vicevoorzitter Arend van Wijngaarden.

"Maar dit is geen oplossing voor het probleem. Het CNV pleit al langer voor een goede verlofregeling voor betaald mantelzorgverlof, vergelijkbaar met zwangerschaps­verlof. Daarbij gaat zorg niet ten koste van de vrije dagen van collega's."

Mantelzorg kost vakantie

Dertig procent van de werkende mantelzorgers zet af en toe een vakantiedag in om zorg te bieden. Twee procent meldt zich weleens ziek om te kunnen mantelzorgen. Dat blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Werknemers kunnen zorgverlof opnemen om te zorgen voor een ziek kind, partner, familielid of vriend. Bij kortdurend zorgverlof wordt zeventig procent van het salaris doorbetaald, gaat het om een langere periode dan worden de vrije dagen niet doorbetaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden