Clubs dupe van lekkage

AMSTERDAM - Verschillende sportverenigingen zijn gedupeerd door een besluit van stadsdeel Westerpark om één van de twee zalen in het van Hogendorp Sportcentrum te sluiten vanwege lekkage onder de vloer.

Beheerder Harm van Dulken, zelf niet zo'n sporter, sloft vanachter zijn desk naar de sporthal. ''Het schijnt gevaarlijk te zijn hierop te rennen.'' In het halfduister is er nauwelijks iets vreemds te zien aan de vloer. Maar als je naar het midden loopt, voel je het onder je voeten: bobbels. Op sommige plaatsen is de vloer wel tien centimeter verhoogd, elders zak je naar beneden.

Van Dulken ontdekte een gescheurd koperen T-stuk onder de vloer toen er afgelopen zomer lekkage was. Hij vermoedt dat de lekkage is veroorzaakt door de legionellabestrijders die vorige zomer uit voorzorg alle leidingen met een hogedrukspuit hebben schoongemaakt.

Een medewerkster komt gehaast aanlopen. ''We zijn druk bezig met het benaderen van scholen in de buurt als uitwijkbasis. Maar het is lastig; die schoolgymzalen zitten allemaal vol.''

Leden van volleybalverenigingen Xenon en Smash en Basketbalvereniging Amsterdam (BVA) keken lelijk op hun neus toen ze woensdagavond bij de sporthal kwamen om te trainen en het licht uit was in de rechter sportzaal. Dat er problemen waren met de vloer, wisten ze al sinds september.

In de kerstvakantie is een poging gedaan het water onder de vloer weg te halen en zijn er noodreparaties verricht. Maar de sporthal sluiten, vinden ze bij Xenon te gortig.

''Bij volleybal delen we de ruimte toch in vakken in, we kunnen er wel omheen'', zegt Henk Sandee, die zowel Xenon als de homovolleybalclub Smash traint. Er is nog gepoogd het stadsdeel te overreden volleyballen wel toe te staan. Maar de Dienst Maatschappelijke Ondersteuning, die de verhuur van de hal regelt, en Martin Brogge, manager van de sportaccommodaties, zijn onverbiddelijk. ''Er moet één lijn worden getrokken.'' Sandee is behoorlijk kwaad, ook omdat men niet tijdig op de hoogte is gebracht.

De sporters hebben al eerder ervaren dat het overleg met Brogge niet goed verloopt. De verlichting in de hal is namelijk ongeschikt voor volleybal, want te laag.

Frans Faber van BVA: ''Dit is de zoveelste trammelant. Er is ook steeds gedoe over baskets, die behoren uitschuifbaar te zijn.'' Collega-bestuurder Gerard Herts: ''En de douches zijn een half jaar onbruikbaar geweest. Die zaal is uit 1965, lastig te onderhouden.''

''Voor een sport als basketbal is zo'n onregelmatige vloer echt heel gevaarlijk, je kunt op valpartijen wachten.'' Volgens hem kunnen de 250 jeugdleden niet uitwijken naar een sporthal in Noord, omdat de meeste lopend of op de fiets naar de training komen.

Het stadsdeel vindt het belangrijk dat het probleem wordt opgelost. Een woordvoerder: ''We kunnen niet hebben dat sporters in hun enthousiasme hun nek breken. Maar het is toch vreemd dat men er zonder meer vanuit gaat dat de overheid calamiteiten onmiddellijk oplost.''

Nobilé Zwart van Xenon, gepikeerd: ''We betalen gewoon huur hoor, die willen we in elk geval terug.'' Maandag komt de verzekeraar kijken. De vloer zal eruit moeten en worden vernieuwd. Men verwacht de klus binnen zes weken te klaren. (HET PAROOL)

Er kan op dit moment niet gesport worden in een van de twee sporthallen in Westerpark. Foto ANP Beeld
Er kan op dit moment niet gesport worden in een van de twee sporthallen in Westerpark. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden