PlusColumn

Clubliefde heeft niets met voetballers, trainers of bestuurders te maken

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager.

David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

'Siem naar de lampies... De ster van de derde ster..."

Als Opa Spoor zondag op station Delft in de trein van 11.04 naar Deventer stapt, ­vervloekt hij de in een zucht verpakte gedachte.

Twee uur reizen en het zijn zware tijden. De verdrietige mijmeringen zijn sterker dan het verwachtingsvolle toeleven naar de wedstrijd. Go Ahead-Ajax.

Al bijna vijftig jaar treint hij het land door. Ajax achterna. Daarom noemen ze hem Opa Spoor. Hij kent alle trajecten naar de Nederlandse stadions. Ja, hij volgt Ajax ook naar het buitenland. Tegenwoordig wat minder, zijn rug weet je.

"Nee, niet naar Rostov, godbewaarme."

Frans is economie­leraar en schreef als Opa Spoor stukkies voor De Ajax Ster. Nu zit ie op Facebook. Hartstochtelijk anarchistische supportersontboezemingen.

Van ­alles heeft hij meegemaakt. Overal geweest. Zowat een halve eeuw seizoenkaarthouder. Vak F, op Zuid. Hij beseft dat sommige waarden, net zoals De Meer, bij het ooit van het verleden horen. Siem naar de lampies... De realiteit van de moderne voetbalwereld.

Je mag het Siem niet kwalijk nemen. Die heeft, heel apart, keurig eerst Ajax gevraagd of ze hem wilden hebben. Nee dus. Wat moet je dan als je je loopbaan wilt redden?

Maar verdomme, Frans kent gasten die hun kind naar Siem hebben vernoemd. Hij staart naar buiten en ziet in het spiegelende glas hoe hij zijn niet bevattende hoofd schudt.

Er zit hem veel dwars, iets knaagt aan zijn ziel. Clubliefde heeft niets met voetballers, trainers of bestuurders te maken. Tegenwoordig is clubliefde het symbool, de kleuren, het samenzijn met je maten. Clubliefde is de nooit ver­velende routine om met de trein naar Amsterdam of waar dan ook te gaan om je club te zien voetballen. Winnen of verliezen. Juichen om een goal, een blunder wegschelden.

De trein raast voorbij Station Twello. Nog vijf minuten naar Deventer. Opa Spoor schudt zijn hoofd.

Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden