Plus

Clubleiding Ajax tegen aandeelhouders: 'Ajax moet snel sterker worden'

Ajax wil bij de verkoop van belangrijke spelers scherper zijn op het binnenhalen van directe versterkingen. Zo bleek vrijdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van de club.

Beeld ANP

1.Wordt de visie van 'opleidingsclub' Ajax bijgesteld?
"Ietsje," zei Edwin van der Sar. De algemeen directeur vertelde moeite te hebben met de term 'opleidingsclub'. "We zijn een voetbalclub. Een voetbalclub die wordt geroemd om zijn opleiding. Dat is ons dna en blijft de rode draad van Ajax, maar het is ons doel aan te haken bij de Europese top."

"Wanneer topspelers bij ons weggaan, zoals Davy Klaassen, Davinson Sánchez en Bertrand Traoré, moeten we alerter zijn op het halen van gelijkwaardige vervangers. Twee weken na de competitie moet er een nieuwe selectie staan."

2.Dat is toch bijna onmogelijk?
Ja, en dat weet Van der Sar ook wel. Maar hij wil met Ajax scherper aan de wind zeilen. De organisatie is om die reden veranderd. Het technisch hart (Marc Overmars, Dennis Bergkamp en Saïd Ouaali) heeft geen beslissingsbevoegdheid meer, maar bewaakt de clubcultuur en de balans tussen eigen jeugd en aankopen.

Directeur spelersbeleid Overmars rapporteert aan zijn mede-directieleden. Van der Sar is niet langer voorzitter van het technisch hart en vergadert niet meer mee. "Want te veel meningen is ook niet goed."

3.Kwam de trainerswissel Peter Bosz-Marcel Keizer nog ter sprake?
Uiteraard. Leo van Wijk, voorzitter van de raad van commissarissen (rvc): "Tijdens het vorige seizoen zijn verschillen van inzicht ontstaan tussen trainer Peter Bosz en leden van zijn staf. Ik treed niet in detail, want het is deels van persoonlijke aard.

"Maar de rvc is pas eind april van die problemen op de hoogte gebracht. Dat dat niet eerder gebeurde, was op verzoek van de spelers. Zij dachten een bemiddelende rol te kunnen spelen. De verwijdering was al groot toen Borussia Dortmund zich bij hem meldde. Hadden wij Bosz graag gehouden? Ja, maar niet tegen elke prijs."

Op de vraag uit de zaal of Van Wijk zijn directie heeft aangesproken op het feit dat de rvc pas zo laat op de hoogte was, antwoordde hij. "Zéker. Maar Peter Bosz ook. Die zei dat hij eerder duidelijk had moeten zijn."

4.Is Marcel Keizer niet te vroeg aangesteld als opvolger van Bosz?
Volgens Van Wijk waren er alternatieven en zijn die allemaal tegen het licht gehouden. "Maar een trainer van buiten halen, brengt risico's met zich mee. De voorbereidingstijd op het nieuwe seizoen was immers kort."

"Met Marcel Keizer hadden we een trainer in huis die de spelers kent, de speelwijze, de manier van trainen en die met Jong Ajax heel goed werk heeft verricht. Hij moest nu alleen eerder worden doorgeschoven dan de bedoeling was. De rvc heeft de directie bij deze keuze gevolgd. Maar het is in de eerste maanden niet zo uitgepakt als we hadden gedacht en gehoopt."

5.Was er nog nieuws voor de aandeelhouders?
Ajax wil de jeugd- en trainingsaccommodatie De Toekomst uitbreiden naar vijftien (gras)velden, een mini-stadion (6000 toeschouwers) en een kantorencomplex. Dat moet deels worden gebouwd op het parkeer- en evenemententerrein P2, dat grenst aan De Toekomst. Kosten: 36 miljoen euro.

Voor kunstgras is op het complex geen plaats. Overmars sprak nog maar eens zijn weerzin uit tegen kunstgras. "Ik hoop dat binnen twee jaar alle eredivisiestadions kunstgrasvrij zijn. En Ajax heeft nu ook besloten geen spelers meer te verhuren aan clubs die op kunstgras voetballen. Noem het een statement."

Lees ook: Van der Sar erkent conflict binnen de staf van Ajax

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden