Club van Rome bijeen in stad

Eregast is Michael Gorbatsjov, oud-secretaris-generaal van de communistische partij in de Sovjet-Unie. Foto ANP Beeld
Eregast is Michael Gorbatsjov, oud-secretaris-generaal van de communistische partij in de Sovjet-Unie. Foto ANP

AMSTERDAM - De Club van Rome wil met 'een Verklaring van Amsterdam' druk uitoefenen op de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen eind dit jaar. Komende maand houdt de Club van Rome een tweedaagse conferentie in het Muziekgebouw aan 't IJ.

Eregast is Michael Gorbatsjov, oud-secretaris-generaal van de communistische partij in de Sovjet-Unie, maar ook oud-premier Ruud Lubbers, minister Jacqueline Cramer van Vrom, burgemeester Job Cohen van Amsterdam en klimaatdeskundige Jim Hansen van de Nasa zullen aanwezig zijn.

De Club van Rome kwam in 1972 met een destijds opzienbarend rapport over de toekomst van de wereld. 'Onze samenleving wordt gekenmerkt door een ongebreidelde en doorgeschoten materiële groei; we hebben de grenzen zoals reeds geïdentificeerd in het rapport van 1972 werkelijk bereikt,' aldus de organisatie.

Volgens de Club van Rome moet de huidige economische crisis worden aangegrepen om de duurzame economie een sterke impuls te geven. Toch vreest de Club van Rome dat dit niet zal gebeuren.

Op de conferentie zal een verklaring worden opgesteld voor de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen. De tekst zal volgens Kim Nackenhorst van het organiserende adviesbureau Imsa zeven tot tien punten bevatten en moet zo concreet mogelijk zijn. ''Nu moet het écht gebeuren. Het is vijf voor twaalf of één voor twaalf, hoewel ik weet dat dit vaker gezegd is.''

De economische crisis zorgt er trouwens ook voor dat de conferentie niet is uitverkocht. Er zijn nog kaartjes van 850 euro beschikbaar. Wetenschappers en medewerkers van maatschappelijke organisaties betalen 460 euro. De gemeente is één van de sponsors van de bijeenkomst, net als de KLM en de haven van Rotterdam. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden