Club Abe blijft voorlopig gesloten

De voorzieningenrechter heeft bepaald dat burgemeester Eberhard van der Laan club Abe in de Amstelstraat in augustus 2017 terecht sloot. Dit gebeurde nadat er voor de ingang van de club een handgranaat was gevonden.

Het Parool
De voorzieningenrechter ging niet mee in de bezwaren. Beeld ANP
De voorzieningenrechter ging niet mee in de bezwaren.Beeld ANP

De eigenaren van Club Abe hadden de rechtbank verzocht te oordelen dat de club open mocht blijven tijdens de bezwaarprocedure die zijzelf tegen het besluit waren gestart.

De eigenaren menen dat degene die de handgranaat heeft geplaatst opzettelijk misbruik heeft gemaakt van het sluitingsbeleid van de gemeente. Daarnaast zeiden de eigenaren dat niet vast is komen te staan dat de handgranaat echt was.

De voorzieningenrechter ging niet mee in de bezwaren en oordeelde dat de burgemeester voldoende reden had de club te sluiten. Het ging volgens het rapport van de explosievendienst wel degelijk om een echte granaat.

Het besluit van de burgemeester de club te sluiten was legitiem, omdat de veiligheid van voorbijgangers en omwonenden door de granaat ernstig in gevaar is gebracht.

Eerdere incidenten
In zijn besluit had de burgemeester laten meewegen dat er in het verleden ook al gebeurtenissen hebben plaatsgevonden waardoor de openbare orde werd verstoord.

Vorig jaar januari gingen bij Abe ook al de deuren dicht nadat er vier keer op de deur werd geschoten. Ook toen probeerde de club dit tevergeefs tegen te gaan bij de rechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden