Update

Clinton wil onderzoek vrijlating Lockerbie-dader

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft de Britse en de Schotse regering opgeroepen een nader onderzoek in te stellen naar de besluitvorming rond de vrijlating van de Libische Lockerbie-dader Abdel Baset al-Megrahi. Clinton schrijft dat in een reactie aan vier leden van de Amerikaanse Senaat, die opgehelderd willen hebben welke rol het olieconcern BP in deze zaak heeft gespeeld.

In haar antwoord maakt Clinton ook duidelijk dat ze nog altijd grote moeite heeft met het feit dat Al-Megrahi is vrijgelaten. Al-Megrahi is de enige verdachte die is veroordeeld voor de bomaanslag in december 1988 op Pan Am-vlucht 103, waarbij 270 mensen, meest Amerikanen de dood vonden.

Overigens heeft de Britse premier David Cameron, die dinsdag naar de Verenigde Staten komt, Al-Megrahi's vrijlating een volkomen verkeerd besluit genoemd. Hij zal dinsdagavond een ontmoeting hebben met de vier senatoren. Het besluit tot vrijlating werd verleden jaar genomen door de Schotse regering. Destijds werd gezegd dat de Libiër enstig ziek was -hij zou aan terminale kanker lijden en hooguit nog maar een jaar te leven hebben- en dat hij om humanitaire redenen naar zijn vaderland werd uitgewezen. Al-Megrahi leeft nog steeds; de diagnose is intussen bijgesteld.

De commissie voor buitenlandse betrekkingen van de Amerikaanse Senaat wil dat BP komt uitleggen welke rol het heeft gespeeld in de beslissing van de Schotse regering om Al-Megrahi vrij te laten. De Democratische senator John Kerry zei dat BP is uitgenodigd op 29 juli te verschijnen op een hoorzitting, waarbij Al-Megrahi's vrijlating uitvoerig aan de orde komt. Kerry noemde de beslissing om 'de enige die ooit veroordeeld is voor die vreselijke misdaad' vrij te laten, een foute beslissing.

In de Britse pers werd vorig jaar al gesuggereerd dat BP de regering in Edinburgh onder druk had gezet om Al-Megrahi vrij te laten. BP had belang bij goede betrekkingen met het regime in Tripoli vanwege olieboringen voor de kust van Libië. (AP)

De Libische Lockerbie-dader Abdel Baset al-Megrahi. Foto AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.