Clinton verdedigt optreden bij aanslag Libië

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken is druk bezig om de beveiliging bij Amerikaanse diplomatieke missies overal ter wereld aan te scherpen. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton woensdag gezegd in de Senaat. Clinton legt een getuigenis af over de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi vorig jaar, waarbij vier Amerikanen, onder wie ambassadeur Chris Stevens, omkwamen.

Hillary Clinton legt verantwoording af in de Amerikaanse Senaat Beeld ANP
Hillary Clinton legt verantwoording af in de Amerikaanse SenaatBeeld ANP

Clinton zei wederom de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de fouten die het ministerie voorafgaand aan de aanval heeft gemaakt.

Een aantal Republikeinen, onder wie senator John McCain, heeft de afgelopen maanden beweerd dat de regering aanwijzingen van een verslechterende veiligheidssituatie in Libië had genegeerd. Volgens de Republikeinen probeerde de regering het incident, dat inmiddels als terreuraanval is bestempeld, weg te zetten als een uit de hand gelopen protest om de campagne van Obama geen schade te berokkenen. 'Van begin af aan hebben ze geprobeerd het in de doofpot te stoppen', zei John McCain dinsdag nog.

Clinton zei, met een brok in de keel, dat haar werk als minister haar heeft aangegrepen. 'Ik stond naast president Obama toen de mariniers op Andrews (een luchtmachtbasis, red.) de lijkkisten met de Amerikaanse vlaggen erop uit het vliegtuig haalden', zei ze. 'Ik omhelsde de moeders en vaders, de zussen en broers, de zoons en dochters.'

De 29 aanbevelingen van een onafhankelijke commissie die de aanval op het consulaat onderzocht, zullen allemaal worden doorgevoerd, aldus Clinton. 'Niemand wil dit liever rechtzetten dan ik', zei ze tegen de commissie buitenlandse zaken van de Senaat. 'Ik ben vastbesloten het ministerie van buitenlandse zaken en ons land veiliger en sterker achter te laten.'

'Libische wapens in Algerije'
Tijdens de hoorzitting sprak Clinton ook over het gijzelingsdrama in Algerije dat vorige week plaatsvond. De aanvallers die 16 januari een complex voor gaswinning in het zuidoosten van Algerije aanvielen, beschikten volgens Clinton over wapens uit Libië. 'Er is geen twijfel dat de terroristen in Algerije wapens uit Libië hadden.'

Ze waarschuwde dat wat er nog over is van de terroristische beweging AQIM (al-Qaeda in de Islamitische Maghreb), wapens heeft in Mali die uit Libië komen. De AQIM gaat daarmee door met zijn criminele onderneming die een bedreiging voor iedereen vormt. 'Het is niet alleen een groep terroristen, het is ook een misdadige onderneming', aldus Clinton.

Het gascomplex dat werd aangevallen, ligt niet ver van de grens met Libië. De val van dictator Muammar Kadafi in 2011 in Libië heeft geleid tot plaatselijke anarchie en een stroom wapens naar de Sahellanden. In Mali veroverden jihadisten zonder veel moeite het hele noorden van het land, een gebied zo groot als Spanje.

Libië heeft volgens de Libische kolonel Ali Elahrash versterkingen gestuurd naar olie-installaties in het zuidwesten van het land. Elahrash gaat over de bescherming van olie- en gasinstallaties en zei woensdag dat er nu veel meer wordt gepatrouilleerd langs de Algerijnse grens.

Politieke dimensie
Clinton zou eigenlijk in december voor de Senaat verschijnen, maar werd ziek. Na een val werd ze opgenomen in een ziekenhuis vanwege een bloedprop in haar hoofd. De getuigenis van Clinton kent ook een politieke dimensie. Clinton, die in 2008 de Democratische voorverkiezingen verloor van Barack Obama, wordt door velen genoemd als de Democratische presidentskandidaat in 2016. Uit een peiling die eerder deze maand werd gehouden bleek Clinton, die binnenkort afzwaait als minister, zeer populair te zijn: 65 procent van de Amerikanen heeft een positieve mening over haar, tegenover 29 procent die niet over haar te spreken is.

In de commissie buitenlandse zaken zitten twee Republikeinen die zich in 2016 mogelijk in de verkiezingsstrijd zullen mengen: senator Marco Rubio uit Florida en senator Rand Paul uit Kentucky.

Het uitgebrande consulaat na de aanslag Beeld ap
Het uitgebrande consulaat na de aanslagBeeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden