Clinton onverwachts op bezoek in Tripoli

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, brengt vandaag een verrassingsbezoek aan de Libische hoofdstad Tripoli. Ze wil zo haar steun voor het Libische volk tonen en de banden met het nieuwe bewind aanhalen.

ANP
Clinton na haar aankomst in Tripoli Beeld ap
Clinton na haar aankomst in TripoliBeeld ap

Clinton spreekt onder anderen met de voorzitter van de Nationale Overgangsraad (NTC), Mustafa Abdel Jalil, interim-premier Mahmoud Jibril en minister van Oliezaken, Ali Tarhouni. Het bezoek duurt slechts een paar uur en is met zeer strenge veiligheidsmaatregelen omgeven. Ze is de hoogste Amerikaanse functionaris die Libië bezoekt sinds de val van dictator Muammar Kaddafi eind augustus.

Clinton was binnen de Amerikaanse regering de felste voorstander van de militaire interventie door de NAVO in het Noord-Afrikaanse land. Daardoor kwam mede een einde aan het regime van Kaddafi. Ze zei dat de NAVO haar operatie om de Libische bevolking te beschermen voortzet totdat alle dreiging door Kaddafi en zijn aanhangers is weggenomen.

Opruimen
De VS hebben de NTC eerder al voor 135 miljoen dollar (98,7 miljoen euro) aan hulp toegezegd. Clinton zegde vandaag extra geld toe voor het opruimen van massavernietigingswapens. Ook gaan de Amerikanen extra medische hulp geven en meer studenten de kans geven om in de VS te studeren.

Ook op economisch gebied beloofde ze hulp. Ze sprak van een nieuwpartnerschap tussen beide landen. De bewindsvrouw waarschuwde dat in het nieuwe Libië geen plaats moet zijn voor wraakacties en dat iedereen in de nieuwe regering moet zijn vertegenwoordigd.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International meldde vorige week in een rapport dat het nieuwe bewind in Libië duizenden mensen heeft opgepakt en dat marteling aan de orde van de dag is in detentiecentra.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden