Clinton ontslaat deel van haar staf

WASHINGTON - Er staan vandaag nog twee voorverkiezingen op het programma, maar Hillary Clinton is al begonnen met het pakken van haar spullen. Een deel van haar staf heeft inmiddels een ontslagbrief in de bus gekregen. De senator keert vanavond na maanden van reizen terug naar New York.

Barack Obama en Clinton spraken in het weekeinde voor het eerst sinds lange tijd weer met elkaar. Bijna drie minuten duurde het gesprek, erg lang voor twee politici die de laatste maanden vooral ijzige blikken voor elkaar over hadden. Het initiatief kwam van Obama, die Clinton uitvoerig prees. ''Ik besef beter dan wie ook hoe hard je hebt gewerkt,'' zou hij hebben gezegd.

Het verzoenende telefoongesprek illustreert dat na bijna een half jaar voorverkiezingen het einde in zicht komt van de strijd om de Democratische nominatie. Campagnemedewerkers die verantwoordelijk zijn voor het plannen van verkiezingsbijeenkomsten van Clinton, wisten dat al eerder. Zij kregen dit weekeinde een ontslagbrief in de bus, meldde het blad Politico. Vanaf vandaag zijn hun diensten niet meer nodig.

Clinton keert vanavond terug naar thuisstaat New York. Ze zal daar de uitslagen van South Dakota en Montana afwachten en haar opties wegen, liet ze weten. Clinton vecht nog steeds voor de steun van de supergedelegeerden, maar zelfs als die kiezen voor Obama, hoeft ze niet op te geven. Ze kan de beslissing van de Democratische partij aanvechten dat de gediskwalificeerde staten Michigan en Florida geen volledig stemrecht hebben gekregen op de conventie. Veel steun voor die strategie is er niet in haar eigen kamp. Prominente medestanders hebben al laten weten geen trek te hebben in een zinloos gevecht dat zich maanden zal voortslepen.

Veel ingewijden verwachten dat Clinton nog deze week een toespraak zal houden waarin ze zich achter Obama schaart. Voor Obama is zo'n steunbetuiging cruciaal. De laatste maanden leed hij zware nederlagen. Vooral onder blanke vrouwen is zijn aanzien sterk gedaald. Als Clinton zich achter Obama schaart, stelt ze haar reputatie binnen de partij zeker en maakt ze kans op de nominatie voor het vicepresidentschap. (FRANK HENDRICKX correspondent Verenigde Staten)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden