Clinton kwam Lewinsky tijdens laatste shutdown wel erg vaak tegen

Tijdens de laatste shutdown in 1995 werden niet alleen de dierentuinen, musea en bezienswaardigheden als het Vrijheidsbeeld gesloten. Ook een groot deel van het Witte Huis-personeel mocht naar huis. De ontbetaalde stagiaire Monica Lewinsky kwam toenmalig president Bill Clinton ineens wel erg vaak tegen.

Just Fontein
Het beroemde screenshot waar Bill Clinton en Monica Lewinsky elkaar gedag zeggen Beeld ANP
Het beroemde screenshot waar Bill Clinton en Monica Lewinsky elkaar gedag zeggenBeeld ANP

De shutdown van eind '95, begin '96 was voor onbetaalde stagiaires in het Witte Huis een kans om wat extra taken en verantwoordelijkheden naar zich toe te trekken. Monica Lewinsky werkte op dat moment in het kantoor van Leon Panetta, de hoogste ambtenaar binnen het Witte Huis.

Business Insider citeert uit het Starr report - het onderzoek naar Bill Clinton dat in 1998 werd gepubliceerd. Daarin staat dat Clinton tijdens de shutdown vaak te vinden is in het kantoor van Panetta, en daarbij ook regelmatig een praatje maakt met Lewinsky, die voornamelijk telefoontjes aannam. Tijdens de ontmoetingen tussen Lewinsky en Clinton is er sprake van 'voortdurend geflirt', verklaart Lewinsky later.

Bill Clinton in zijn kantoor Beeld ANP
Bill Clinton in zijn kantoorBeeld ANP

Seksuele relatie
Op dag twee van de shutdown begint de seksuele relatie tussen de president en de stagiaire. Nadat Lewinsky vriendelijk gesommeerd is bij de president te komen, bekent ze dat ze een 'crush' heeft op hem. Clinton neemt de complimenten vriendelijk in ontvangst en nodigt haar uit bij hem te komen in zijn studeerkamer.

'Daar gaven we toe dat er een klik was tussen ons en dat we ons tot elkaar aangetrokken voelden. Hij vroeg me of hij me mocht kussen', aldus Lewinsky. Ze zoenden voor het eerst in de raamloze gang naast de studeerkamer. Een paar uur later vraagt Clinton haar nog eens bij hem te komen. Het licht is uit en de bedoelingen zijn duidelijk. Daar, in die privékamer, begint de bekendste seksuele affaire uit de Amerikaanse geschiedenis.

Michelle Obama hoeft overigens niets te vrezen van de stagiaires in het Witte Huis: die zijn allemaal naar huis gestuurd tijdens deze shutdown.

Het beroemde fragment waarin Bill Clinton verklaart geen seks te hebben gehad met Monica Lewinsky. Een ontkenning waar hij later op terug moest komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden