Clinton houdt vast aan Palestina

JERUZALEM - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft gisteren in Israël gezegd dat de vorming van een onafhankelijke Palestijnse staat 'onontkoombaar' is. Daarmee keerde ze zich tegen Likoedleider Benjamin Netanyahu. Clinton zei wel dat Washington niet van plan is Israël een oplossing te dicteren. Ze beloofde ook onverminderde steun voor de veiligheid van Israël.

Netanyahu, die bezig is met een poging een regering te smeden, heeft zich in de verkiezingscampagne tegen een Palestijnse staat gekeerd. Maar na zijn ontmoeting met Clinton zei hij dat zij beiden 'een gemeenschappelijke taal' hadden gevonden. Volgens partijgenoot Silvan Shalom wilde Netanyahu aan Clinton laten weten dat hij toch bereid is een dialoog met de Palestijnen aan te gaan.

Clinton maakte gisteren bekend dat de Verenigde Staten binnenkort twee gezanten naar Syrië zullen sturen voor 'voorlopige beraadslagingen'. Het is het tot nu toe duidelijkste teken dat de regering-Obama de betrekkingen met de regering in Damascus wil verbeteren. De VS trok in 2005, na de aanslag op ex-premier Rafik Hariri, zijn ambassadeur uit Damascus terug.

Van Israëlische kant kreeg Clinton vooral waarschuwingen te horen over Iran. Onder anderen minister van Defensie Ehoed Barak liet blijken uiterst sceptisch te staan tegenover het Iraanse atoomprogramma. Zij drongen er bij de VS op aan Iran een ultimatum te stellen.

Clinton heeft vandaag op de Westelijke Jordaanoever een ontmoeting met de Palestijnse premier Mahmoud Abbas. (AP)

Clinton maakte gisteren bekend dat de Verenigde Staten binnenkort twee gezanten naar Syrië zullen sturen voor 'voorlopige beraadslagingen'. Foto EPA/Khaled El Fiqi Beeld
Clinton maakte gisteren bekend dat de Verenigde Staten binnenkort twee gezanten naar Syrië zullen sturen voor 'voorlopige beraadslagingen'. Foto EPA/Khaled El Fiqi
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden