Clinton en Gates in regering Obama

CHICAGO - De aanstaande Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag zoals verwacht Hillary Clinton en Robert Gates voorgedragen als zijn ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie. De gepensioneerde marinegeneraal James Jones treedt aan als nationaal veiligheidsadviseur in de regering van Obama, die op 20 januari het presidentschap overneemt van George Bush.

Clinton is een pikante keus van Obama. De vrouw van ex-president Bill Clinton voerde dit jaar een bittere strijd tegen Obama om het kandidaatschap voor de presidentverkiezingen namens de Democratische partij.

Clinton beloofde in een toespraak dat de regering Obama weer 'contact zal zoeken met de wereld'. De Verenigde Staten moeten weer een macht worden die wereldwijd bekend staat wegens haar inzet voor 'positieve verandering'.

Barack Obama sprak warme woorden over zijn vroegere aartsrivaal. ''Hillary Clinton bezit een buitengewone intelligentie en arbeidsethos. Ik ben er trots op dat zij onze volgende minister van Buitenlandse Zaken wordt. Ze is een Amerikaan met een geweldige status, die mijn volledige vertrouwen zal hebben, die vele wereldleiders kent, die respect zal afdwingen in iedere hoofdstad, en die duidelijk het vermogen heeft om onze belangen naar voren te brengen over de hele wereld''.

De opvolger van Bush maakte maandag ook bekend dat hij gouverneur Janet Napolitano van Arizona voordraagt als minister van Binnenlandse Veiligheid. Eric Holder wordt minister van Justitie, Susan Rice als ambassadeur voor de Verenigde Naties. In een eerder stadium maakte Obama al een reeks andere voordrachten bekend voor ministersposten en andere belangrijke functies.

De nieuwe president zei dat hij met zijn regering 'welvaart in eigen land, en vrede in het buitenland' nastreeft. Hij beloofde verder dat zijn team 'absoluut gecommitteerd is aan het elimineren van de terreurdreiging.' ''We kunnen een wereld waarin onschuldigen worden vermoord door extremisten niet tolereren'', aldus Obama.

Robert Gates is net als Hillary Clinton een opvallende naam in het team van Obama. Sinds 2006 is Gates al minister van Defensie onder de Republikeinse president Bush. Zijn benoeming is een keuze voor continuïteit. Gates moet er onder meer voor zorgen dat de Amerikaanse gevechtstroepen uiterlijk in juli 2010 Irak verlaten.

Obama wil zich overigens niet volledig vastpinnen op een tijdpad voor de terugtrekking. ''Ik geloof dat zestien maanden het juiste tijdpad is, maar zoals ik steeds heb gezegd, ik zal luisteren naar de adviezen van mijn legercommandanten'', aldus Obama. Hij hintte verder nadrukkelijk op een mogelijk langer verblijf van een relatief kleine groep militairen in Irak, nadat de grote meerderheid van de gevechtstroepen is vertrokken uit dat land. (ANP)

Barack Obama en Hillary Clinton. Foto AP/Charles Dharapak Beeld
Barack Obama en Hillary Clinton. Foto AP/Charles Dharapak
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden