Cliniclowns viert jubileum met Museum der Verbeelding

Cliniclowns bestaat 25 jaar en viert dat met het Museum der Verbeelding op het KNSM-eiland. Drie dagen lang staat het pop-up museum in het teken van het goede doel.

ANP
De CliniClowns tijdens het 15-jarig bestaan in Den Haag. Beeld anp
De CliniClowns tijdens het 15-jarig bestaan in Den Haag.Beeld anp

Peggy Bos was tien jaar toen ze in 1992 in het Amsterdamse Emma Kinderziekenhuis lag. Ze leed aan botkanker. De jonge patiënt kreeg als eerste kind in Nederland een Cliniclown aan bed. Nippertje heette de clown die bijna een jaar lang wekelijks bij Peggy langs ging.

Bos overleefde de kanker en donderdag is ze te gast bij de opening van het Museum der Verbeelding, dat op het KNSM-eiland in Amsterdam is ingericht voor het 25-jarige jubileum van de Cliniclowns.

Het publiek kan er vrijdag, zaterdag en zondag kennismaken met het werk van Cliniclowns. Dat gebeurt aan de hand van verhalen, workshops, diashows, ontmoetingen met clowns en zelfs een ziekenhuisbeddenrace.

Straatartiest
Een clown aan een ziekenhuisbed is van oorsprong een Amerikaanse uitvinding. Straatartiest en clown Michael Christensen begon ermee in de jaren tachtig en richtte in New York de Big Apple Clown Care Unit op. Het idee van clownsbezoeken aan zieke en gehandicapte kinderen waaide daarna over naar Europa.

Het was de Nederlands kinderarts en hoogleraar kinderoncologie Tom Voûte (1936-2008) die 1992 Cliniclowns oprichtte. Sindsdien zijn 1,2 miljoen kinderen bezocht.

De organisatie telt thans 76 clowns die in 87 ziekenhuizen, hospices, revalidatiecentra en scholen spelen.

Vanaf volgend jaar komen de Cliniclowns ook langs bij demente mensen in verzorgingshuizen.

Oogcontact
Wetenschappelijke onderzoeken de afgelopen jaren hebben volgens Cliniclowns aangetoond dat een clown bij een ziek kind positieve effecten heeft. "Kinderen zijn tijdens een clownsbezoek actiever, gebruiken meer taal, maken vaker en gericht oogcontact. Ze lachen en geven aan minder pijn te ervaren."

Cliniclowns benadrukt dat de inzet van de clowns niet alleen draait om afleiding en plezier. "De verbeeldingskracht van de clowns en de oprechte aandacht voor het kind komt ook de behandeling ten goede. Een pijnlijke behandeling wordt dragelijker én kinderen ervaren minder angst en stress."

Nippertje
Peggy Bos en Marielle, de vrouw die destijds Nippertje was, zijn onlangs na 25 jaar herenigd. De hereniging met Peggy ontroerde haar, zegt ze in Lach, het magazine van Cliniclowns. "Ik heb me nooit gerealiseerd dat je zoveel invloed hebt op een mensenleven. Het gaat dus niet alleen om die ene lach, voor even, maar voor een heel leven."

Het was een afschuwelijke tijd, blikt Peggy terug. "Het gekke is dat ik op bijna alle foto's lach die destijds zijn gemaakt. Ik vermoed dat veel ervan te maken heeft met Nippertje. Met haar had ik een enorme klik."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden