Plus

Cliënten klagen steen en been over hulporganisatie Fokus

Gertjan Vercouteren lag zestien uur in zijn eigen ontlasting en braaksel vanwege een meningsverschil met hulporganisatie Fokus. Er zijn meer incidenten geweest.

Ex-piloot Gertjan Vercouteren en zijn buurvrouw Mariëtte Swagerman, ms-patiënt Beeld Marc Driessen
Ex-piloot Gertjan Vercouteren en zijn buurvrouw Mariëtte Swagerman, ms-patiëntBeeld Marc Driessen

"Mijn billen waren aan gort en er hing een lucht, dat wil je niet weten," zegt Gertjan Vercouteren, een 65-jarige ex-piloot met fysieke pech. "Ik heb ze opgepiept, maar ze wilden niet helpen. Ik mis een onderbeen, ben zwaar diabeet en kan zelf helemaal niks. En toch lieten ze me liggen."

Ze, dat zijn medewerkers van Fokus in de Wethouder Eduard Polakstraat in Zuidoost. Ze zijn in dienst van een organisatie die 24 uur per dag oproepbaar zou moeten zijn voor assistentie. Maar soms weigeren ze.

Er waren honden in huis, dat klopt, zegt Vercouteren. En officieel mogen medewerkers dan hulp weigeren, want sommigen zijn bang voor honden. "Maar ik kan die beesten toch niet naar buiten sturen in mijn poepbroek."

Mishandeling
Ook in een ander Amsterdams woonblok van Fokus klaagt een bewoner. "Ze lieten mij uren in bed liggen, terwijl ik me niet kan omdraaien. Zonder eten of drinken, ik kon niet naar de wc. Ik heb de politie gebeld. Dit is mishandeling."

De bewoner had niet ingestemd met de aanwezigheid van een personeelslid dat moest worden ingewerkt. Weigeren mag niet van Fokus, want het is de enige manier om het personeelsbestand op peil te houden.

Zo zijn er meer incidenten geweest. In 2013 schreef de Inspectie voor de Gezondheidszorg een scherp rapport, al is de situatie volgens de Inspectie nu verbeterd.

Vóór 2013 werd echter niet voldaan aan de kwaliteits- en veiligheidseisen. Cliënten hadden te weinig te zeggen over de zorg. En er was te weinig deskundig personeel. Met onderzoeksplatform Follow The Money onderzocht Het Parool recente pijnpunten.

Groot verloop
Veel ontevredenheid gaat nog steeds over de kwaliteit van het personeel, waaraan weinig eisen worden gesteld. Een zorgopleiding is niet verplicht. Iemand met halve opleiding autotechniek en een verklaring omtrent het gedrag kan na interne cursussen bij Fokus aan de slag.

Het verloop is groot: zo'n twintig procent per jaar. Wie net begint, krijgt een deelcontract en kan daardoor maar weinig uren maken. Het uurloon ligt tussen de 10,94 euro en 15,69 euro bruto per uur. Door een bezuiniging van 6,5 miljoen is bovendien tachtig procent van de managers verdwenen - en dat zijn de mensen die moeten toezien op het goede contact tussen hulpverlener en cliënt.

Het komt soms voor dat cliënten bepaalde medewerkers weigeren. Omdat ze geen zin hebben in een nieuweling, of omdat ze twijfelen aan hun capaciteiten. Soms wordt de hulp nu eenmaal heel persoonlijk - cliënten moeten soms een klysma, of onder de douche worden gezet.

Onhaalbaar
"Als een medewerker wordt geweigerd spant Fokus zich tot het uiterste in een oplossing te vinden," zegt bestuursvoorzitter Okko Jongsma. "Maar als cliënt medewerkers blijven weigeren, moeten wij meer personeel aannemen om de bezetting op peil te houden. Dat is onhaalbaar. Dan kunnen we niet blijven bestaan." Dus dan stopt de hulpverlening.

In 2015 tikte de rechter Fokus daarvoor echter op de vingers. Eenzijdig opzeggen mocht Fokus niet bij een casus in Eindhoven, zo luidde het vonnis. Fokus en cliënt moesten samen een oplossing zoeken. Dat gebeurde.

Veel ontevreden cliënten durven echter niet naar de rechter. Gehandicapten die zelfstandig willen wonen hebben nauwelijks een alternatief: Fokus is monopolist. "De andere optie is het verpleeghuis," zegt Vercouteren. "Daar heb ik ook gezeten. Dat vond ik de hel."

Daarbij komt dat Fokus nauw betrokken is bij het huurcontract: de cliënten krijgen de huurwoning omdat Fokus bemiddelt bij de woningbouwcorporaties. "Als ik kritiek lever, verlies ik mijn huis," zegt de cliënt die de politie belde.

Uitgescholden of gediscrimineerd
Maar dat is onzin, zegt Jongsma. "We zoeken dan met cliënt en corporatie naar een andere woning." Wel erkent hij dat er frictie is tussen cliënten en medewerkers, al lopen er volgens hem slechts tien klachtenprocedures, op 1400 cliënten. De onafhankelijke vertrouwenspersoon ziet 75 klachten per jaar.

Op het verhaal van Vercouteren wil Jongsma niet ingaan. In algemene zin zegt hij wel dat medewerkers hulp mogen weigeren ('als ze ernstig en bij herhaling worden uitgescholden of gediscrimineerd'), maar dat ze cliënten nooit 16 uur in ontlasting en braaksel mogen achterlaten.

Mariëtte Swagerman, buurvrouw van Vercouteren en multiplesclerosepatiënt, is ex-cliënt van Fokus. Ze vond een alternatief. Ze heeft nog een Fokuswoning, maar koopt zorg in met een persoonsgebonden budget (pgb). Dat is riskant. Als ze zieker wordt en niet meer zelf kan plassen, volstaat het pgb niet om 24 uurszorg te kopen. Dan rest het verpleeghuis.

Wat is Fokus?

Fokus is een Zweeds concept dat mensen met een lichamelijke beperking regie moet geven over hun leven. Fokus, gefinancierd vanuit de Wet Langdurige Zorg, werkt samen met woningbouwcorporaties. Die leveren vijftien aangepaste woningen in één woonblok, en een appartement voor Fokus. Zodoende zijn medewerkers 24 uur per dag paraat. Communicatie gaat via een intercom.

Fokus levert geen medische zorg, maar helpt bij dagelijkse verrichtingen als wassen, toiletbezoek en eten. De cliënt bepaalt hoe, wanneer en waarbij Fokus helpt.

Fokus bestaat sinds 1979, heeft 1400 cliënten en 2400 medewerkers. In Amsterdam zijn er woongroepen in Zuidoost, Oost, Zuid en Osdorp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden