Recensie

Clichés zonder diepgang leiden tot slappe stand-up comedy in Amok (**)

Ondanks dat Max van den Burg in 2008 de publieksprijs won op Cameretten, valt hij in zijn derde show Amok terug op slappe stand-up.

Max van den Burg Beeld Rob Touwslager
Max van den BurgBeeld Rob Touwslager

U kent Max van den Burg wellicht van Hoeren Neuken Nooit Meer Werken, zijn duet met Corry Konings voor de film New Kids Nitro. Of, hij begint er in Amok zelf over, van diverse reclamespotjes. Wie dat wil, kan na afloop zijn zakje Cup-a-Soup laten signeren.

Dat is direct de beste grap van de avond. Van den Burg won in 2008 de publieksprijs op Cameretten, maar toont met deze derde voorstelling aan veel meer entertainer dan cabaretier te zijn. Een zaal opzwepen lukt prima. Je ziet hem direct voor je als dagvoorzitter of warming-upcomedian bij de televisie. Anderhalf uur alléén maar Max blijkt echter te veel van het goede te zijn.

Vooral clichés
Amok is slappe stand-up, bij elkaar gehouden door een dikke rode draad: kinderloosheid. In zijn omgeving zit iedereen tussen de spruiten, maar Van den Burg wil er niets van weten. De cabaretier besteedt heel veel tijd aan dat onderwerp, zonder ooit de diepte in te gaan. Ook over andere onderwerpen lepelt hij vooral clichés op. Je kunt in 2015 echt niet meer aankomen met Penney de Jager als motor achter prille puberfantasieën. Dan ben je óf lui óf je hebt gewoon niet zo veel te melden.

Het meest geslaagde stuk gaat over de ziekte 'Si-So', dat besmettelijke singer-songwritervirus waar getalenteerde mensen heel raar van gaan zingen. Ook het lied Like Me, een moderne versie van Shaffy's Laat Me, is een aardige vondst, al voorzag Van den Burg Het dorp eerder al van een soortgelijke update. Toen was de verrassing groter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden