Clevers: datamassage hoogleraar Erasmus 'buitengewoon kwalijk'

Dat professor Dirk Smeesters zijn data 'gemasseerd' heeft om het effect dat hij wilde aantonen te versterken, is buitengewoon kwalijk. Dat zei KNAW-president Hans Clevers vandaag. Ook dat Smeesters bleef volhouden dat deze manier van selecteren van gegevens thuishoort in zijn onderzoekscultuur, is zorgwekkend, vindt Clevers.

Redactie
Hans Clevers, voorzitter van de KNAW, tijdens een speech begin juni. Beeld ANP
Hans Clevers, voorzitter van de KNAW, tijdens een speech begin juni.Beeld ANP

'Smeesters liet de punten die hem niet zo welgevallig waren, niet meetellen in zijn data-analyse. Dat mag absoluut niet. Zeker niet omdat hij deze werkwijze niet vermeld heeft in de papers die hij erover schreef', aldus Clevers.

Vorig jaar september kwam aan het licht dat sociaal psycholoog Diederik Stapel van de universiteit van Tilburg op grote schaal met data gesjoemeld heeft. In november werd hoogleraar Don Poldermans van het Erasmus MC ontslagen omdat hij onder meer gegevens gefingeerd zou hebben. Ook in november vorig jaar werd bekend dat een onderzoeker van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) zijn ontslag had ingediend nadat was gebleken dat hij oncontroleerbaar en mogelijk onjuist heeft gehandeld bij het verzamelen van onderzoeksgegevens.

Volgens Clevers is het niet zo dat er nu ineens meer wordt gefraudeerd. 'Zolang als de wetenschap bestaat, zijn er mensen die het niet zo nauw nemen met de regels.' Wel is het zo dat de vereniging van universiteiten VSNU haar regels over wetenschappelijke integriteit heeft aangescherpt. Ook bij de KNAW bestaat een commissie die onderzoek doet naar hoe verschillende disciplines omgaan met onderzoeksgegevens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden