EuroPride

Clarice Gargard: 'Lesborelaties worden niet als gelijkwaardig gezien'

Tijdens de EuroPride spreekt Het Parool elke dag een Amsterdamse lhbt'er over de Amsterdamse gayscene, tolerantie en hun persoonlijke ervaringen tijdens de Gay Pride. Vandaag: Clarice Gargard (28), journalist bij joop.nl en presentator bij AT5.

Clarice Gargard Beeld Prins de Vos
Clarice GargardBeeld Prins de Vos

Wanneer was jouw eerste Gay Pride en hoe beleefde je die?
"Gay Pride is voor mij altijd zo vanzelfsprekend geweest dat ik me mijn eerste keer niet eens kan herinneren. Ik weet wel dat er een moment kwam waarop het opeens als mijn feestje voelde. Dat was toen ik zelf ontdekte dat ik op vrouwen val. Opeens was ik onderdeel van het feest in plaats van toeschouwer. Ik vind de Gay Pride elke keer een sfeer hebben van onvoorwaardelijke liefde. Amsterdam voelt twee weken lang als een warme deken."

Wie zou jij graag eens uitnodigen voor de Canal Parade?
"Beyoncé! Dat lijkt me erg gezellig. Maar dat is geloof ik niet wat je bedoelt. Als je iemand ervan wil overtuigen dat homoseksualiteit oké is, dan denk ik eigenlijk niet dat het werkt om ze mee te nemen naar zo'n massaal evenement. Dat feest laat ook niet per se zien wie ik ben. Het is een activiteit, niet mijn identiteit."

Sommigen zijn van mening dat de Canal Parade een heterofeestje is geworden. Wat vind jij daarvan?
"Alles wat commercialiseert, wordt meer mainstream. Dat zie je hier ook gebeuren. Aan de ene kant lijkt homoseksualiteit daarmee normaler en meer geaccepteerd te worden. Maar het is ook belangrijk te bedenken dat dit een feest is met specifieke aandacht voor een gemarginaliseerde groep. Hetero's moeten dat niet gaan verdringen. De hele wereld is al van hetero's, het is niet de bedoeling dat ze dit ook overnemen. Maar participeren mag zeker."

Ga je door de recente gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld in Orlando met een ander gevoel naar de Canal Parade?
"Ik ben niet angstig, maar wel bewust van wat er in de wereld gebeurt. Dat betekent niet dat ik thuis blijf. Juist niet. Gay Pride gaat over het vieren van vrijheid. Vrijheid van geaardheid en de vrijheid om daarmee de straat op te kunnen. Het zou tegenstrijdig zijn als ik dan thuis ga zitten."

Is Amsterdam net zo homotolerant als - laten we zeggen - vijf jaar geleden?
"Ik woon hier nu acht jaar en heb nooit het idee gehad dat Amsterdam extreem tolerant is. Dat denken we misschien, maar dat komt omdat we onszelf vergelijken met landen waar homoseksualiteit verboden is. Dan kom je er al snel goed vanaf. Maar dat is ook een valkuil. Met veel dingen, zoals het homohuwelijk, waren we een van de eerste. Maar dan is de vraag, hoe nu verder?"

Is de tolerantie in Amsterdam anders voor vrouwen dan voor mannen?
"Absoluut. Homomannen roepen vaak agressie op of worden genegeerd. Bij twee vrouwen hebben mensen eerder het idee dat ze er iets van moeten, en mogen, vinden. Dat mannen vragen of ze mee mogen doen, of überhaupt commentaar hebben. Vragen die je aan een heterostel nooit zou stellen. Vrouwrelaties worden niet als gelijkwaardig gezien. En daar veranderen onze progressieve wetten niks aan."

Hoe is de gayscene in Amsterdam voor vrouwen?
"Het is echt belachelijk hoe weinig er voor lesbische vrouwen is. Mannen zijn vaak zichtbaarder. Je ziet hen in blote bast op die boten dansen. Vrouwen zijn minder op de voorgrond, terwijl de groep gayvrouwen net zo groot als de mannen, dus waarom worden wij niet bediend? Ik zou best wat meer plekken willen zien waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen feesten."

Heb je tips voor deze Europride?
"Ga niet alleen naar de Canal Parade en feesten. Dat is natuurlijk heel gezellig, maar er wordt vaak vergeten dat homo-emancipatie meer is dan alleen feesten. Er is de tentoonstelling Queering Zuidoost, er zijn debatten, een open air cinema, roze kwakoe. Neem daar ook eens een kijkje."

Eerder in deze serie:
- Rik van de Westelaken: 'Met Gay Pride is Amsterdam op z'n best'
- Ilias Zian: 'Amsterdam is een fijne stad om te wonen als homo'
- Dolly Bellefleur: 'Laat Koninklijk Huis meevaren met Canal Parade'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden