Claims tegen vliegmaatschappijen mogelijk ongegrond

Passagiers die door de problemen op Schiphol meer dan drie uur later op hun eindbestemming zijn gearriveerd, kunnen een claim indienen bij de luchtvaartmaatschappij, maar of zij geld gaan zien, is nog onduidelijk.

ANP
Reizigers van luchthaven Schiphol ondervinden vertragingen nadat het vliegveld te kampen had met een grote storing bij het inchecken. Beeld anp
Reizigers van luchthaven Schiphol ondervinden vertragingen nadat het vliegveld te kampen had met een grote storing bij het inchecken.Beeld anp

"Het is een overmachtsituatie," zegt een woordvoerder van KLM over de ontstane hinder op luchthaven Schiphol.

Passagiers hebben volgens Europese regelgeving bij fikse vertragingen en annuleringen in sommige gevallen recht op een vergoeding. Bij buitengewone omstandigheden, zoals slechte weersomstandigheden, gaat die vlieger echter niet op. "De regelgeving bij claims staat op onze website," verwijst de KLM-woordvoerder.

De luchtvaartmaatschappij boekt reizigers momenteel kosteloos om en wie achterblijft en gebruik moet maken van een hotel bij de luchthaven, krijgt dat vergoed van KLM. Of KLM deze kosten elders gaat verhalen, weet de woordvoerder niet. "Wij zijn nu vooral bezig om de mensen op weg te helpen."

'Na-ijleffect'
Directeur van EUclaim Hendrik Noorderhaven geeft aan dat zijn organisatie geen claims vanwege de stroomstoring op Schiphol accepteert van voor 12.00 uur, omdat er volgens hem sprake was van een overmachtsituatie. "We hebben ook bijna geen claims gehad vanmorgen. Passagiers zijn ook niet gek," aldus Noorderhaven.

Zijn organisatie helpt vliegtuigpassagiers op basis van no cure, no pay bij het indienen van een claim. Bij fikse vertragingen vanaf 12.00 uur neemt EUclaim wel weer claims aan, zegt Noorderhaven. "Dat zal een na-ijleffect zijn, maar dat is een risico voor de luchtvaartmaatschappij. Het incident is voorbij."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden