Claim na falen hulp bij dyslexie

AMSTERDAM - Oud-leerlinge Eva van der Laan (18) en haar ouders eisen morgen voor de rechtbank een schadevergoeding van Het Amsterdams Lyceum. De school zou Van der Laan, die dyslectisch is, niet goed hebben begeleid.Van der Laan heeft moeite met lezen. En als ze schrijft, maakt ze veel spelfouten. Al op de basisschool was duidelijk geworden dat ze dyslectisch is.

Ze koos voor een vwo-opleiding aan Het Amsterdams Lyceum, een school met een speciaal dyslexiebeleid. Dit beleid hield in dat Van der Laan meer tijd zou krijgen voor proefwerken. Ze hoefde tijdens de les geen aantekeningen te maken, die mocht ze kopiëren van klasgenoten.

Het werkte. De Amsterdamse doorliep zonder problemen de eerste en tweede klas.

In de derde ging het vervolgens echter mis.

''Ik kreeg een nieuwe docent Frans en die hield zich niet aan de regels,'' zegt Van der Laan. Het gevolg was een serie enen en aan het eind van het schooljaar een gemiddelde van 1,6, terwijl ze de voorgaande jaren had afgesloten met voldoendes voor Frans.

Haar ouders voerden gesprekken met de leraar en met de begeleider van dyslectische leerlingen, maar die leverden niets op.

Bovendien liepen de resultaten van haar andere vakken ook terug. ''Ik concentreerde mij te veel op Frans,'' luidt haar eigen verklaring daarvoor.

Van der Laan ging niet over en stapte op advies van de school over naar vier havo. Een jaar later slaagde ze met gemak voor haar eindexamen.

Uit een intelligentietest bleek vervolgens dat de leerlinge gemakkelijk vwo aan zou kunnen. Om geen tijd te verliezen, wilde ze de vijfde en zesde klas in één jaar volbrengen.

Het Amsterdams Lyceum wilde niet meewerken aan een versneld traject. Op een particuliere school doorliep Van der Laan wel in één jaar de laatste twee klassen van het vwo. Ze slaagde met een zeven voor Frans. Kosten van deze omweg: achttienduizend euro.

De familie probeert deze kosten nu te verhalen op Het Amsterdams Lyceum. De school zou ook moeten opdraaien voor extra huiswerkklassen en een cursus Frans van één maand aan een instituut in Parijs. Al met al eist de familie nu meer dan twintigduizend euro van de school.

Deze zaak, die morgen dient, is geen alledaagse, zegt Peter Boelens, de advocaat van de familie. Het komt niet vaak voor dat leerlingen hun school voor de rechter dagen.

En als ze dat doen, verliezen ze meestal, omdat ze hun klachten over het onderwijs niet concreet kunnen maken.

Van der Laan kan dit wel, zegt Boelens. ''De school heeft een dyslexiebeleid. Dan mag je verwachten dat hij zich hieraan houdt.''

Rector Roel Schoonveld van Het Amsterdams Lyceum toont zich verbaasd over de gang van zaken en de actie van de familie. ''De persoonlijke verhoudingen met de familie waren altijd goed.''

Volgens Schoonveld verloopt het dyslexiebeleid van zijn school erg goed. ''Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle leerlingen vervolgens tienen halen.''

Schoonveld vindt dat de school adequaat heeft gereageerd op klachten van de familie.

''We hebben veel gedaan. De beslissing haar uiteindelijk naar de havo te verwijzen, was de enige juiste en was niet gebaseerd op haar prestaties in één vak. Het kan gebeuren dat ze vervolgens elders wel haar vwo haalt. Ze was in de tussentijd wat ouder geworden,'' betoogt hij.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden