Plus

Claes Iversen: van Máxima naar een lijn met poefjes

Couturier Claes Iversen (41) en zijn team zijn begonnen aan de jaarlijkse couturecollectie: dat betekent een maand keihard werken. Daarnaast maakte hij wandkleden voor Hotel Mercier, en daar ook maar meteen schilderijen bij. Vijftig stuks, in drie dagen. Sommige gingen nat aan de muur.

Claes Iversen Beeld Jan Willem Kaldenbach
Claes IversenBeeld Jan Willem Kaldenbach

Dertig januari presenteert de Deense Nederlander zijn couturecollectie die zal bestaan uit zo'n achtentwintig looks. Dat zijn er ook weleens vijftien geweest, zoals voor de collectie die hij tweeënhalf jaar geleden in Parijs toonde. Maar de wereld veroveren via het mekka van de couture heeft hij van zijn wishlist gestreept.

"Het was zó moeilijk om een pr-bureau te vinden, en dan ook nog eentje dat we konden betalen. Je komt daar als nobody. Zonder tussenpersoon met connecties heeft showen geen zin."

Dat was even slikken, maar inmiddels heeft hij er vrede mee en heeft hij besloten nog slechts eenmaal per jaar een show in Amsterdam te geven, gezien de kosten die richting de 20.000 euro gaan. "Maar je moét als ontwerper af en toe je visie laten zien, mensen blijven prikkelen. En je krijgt er veel publiciteit voor terug."

Privéorders
De meeste stuks van de showcollectie worden echter niet verkocht, zegt hij eerlijk. "Ze worden uitgeleend voor shoots, dus zijn ze gedragen en zijn het in theorie 'oude kleren'. En ook nog eens in maat 34-36, daar past niet iedereen in. We doen nu een test met enkele jurken die we zo maken dat we ze kunnen uitleggen naar een grotere maat."

Nóg een reden waarom Iversen maar eenmaal per jaar showt, is dat zijn atelier in de vier à zes weken in aanloop naar de collectie plat ligt voor privéorders. "Lastig, want er moet ook gewoon geld verdiend worden."

Claes Iversen maakt jaarlijks één couturecollectie. Dat zijn couture, wandkleden en schilderijen in elkaar overlopen, is duidelijk te zien in Hotel Mercier Beeld Lucas Lieftink
Claes Iversen maakt jaarlijks één couturecollectie. Dat zijn couture, wandkleden en schilderijen in elkaar overlopen, is duidelijk te zien in Hotel MercierBeeld Lucas Lieftink
Claes Iversen maakt jaarlijks één couturecollectie. Dat zijn couture, wandkleden en schilderijen in elkaar overlopen, is duidelijk te zien in Hotel Mercier Beeld Lucas Lieftink
Claes Iversen maakt jaarlijks één couturecollectie. Dat zijn couture, wandkleden en schilderijen in elkaar overlopen, is duidelijk te zien in Hotel MercierBeeld Lucas Lieftink

Zijn klantenkring bestaat voor tachtig procent uit bruiden. "Er is maar een kleine groep vrouwen die het geld heeft en wil uitgeven aan couture. Laatste vertelde een winkeleigenaar uit Oud-Zuid me wat ik al vermoedde. 'Ze kopen hier zonder met de ogen te knipperen een huis van 1,6 miljoen,' zei hij, 'ze rijden in een auto van bijna een ton, maar willen geen zijden blouse van 350 euro. Ze gaan liever naar Zara'."

Lapjes of whatever
Maar Iversen mag niet klagen, het kleden van koningin Máxima heeft hem geen windeieren gelegd. Zijn atelier aan de Koivistokade in het Westelijk Havengebied heeft hij onlangs uitgebreid naar zeven medewerkers, een internationaal team met nog een Deen, een Duitser en een Nieuw-Zeelandse.

Dankzij een show die hij in 2016 gaf in Dubai krijgt hij uit die contreien af en toe nog 'ongebruikelijke orders'. "Dan heeft iemand iets uit mijn collectie op internet gezien en mailt: stuur maar op in maat 38. Niks op maat maken, geen doorpassen en ook meteen vooruitbetalen. Fijn hoor."

Inspiratie voor zijn collecties vindt hij voornamelijk via Tumblr, Pinterest en Instagram, interessante beelden worden opgeslagen. "Soms doe ik er jaren later pas iets mee, een idee moet rijpen. Thuis zit hij avondenlang te schetsen, 'een uitlaatklep', patronen maakt hij al jaren niet meer zelf. "Ik heb zo'n goed team, dat me bovendien liever niet op het atelier wil hebben. Ik heb te weinig geduld, het gevaar dreigt dat ik dan iets ga afraffelen."

Iversen maakte de uniformen voor het personeel van alle acht Vondel Hotels, eigenaar is zijn ex Arjen van den Hof. Binnenkort voegt hij er de uniformen voor een grote Amsterdamse klant aan toe, een naam die hij nog niet mag noemen.

Claes Iversen maakt jaarlijks één couturecollectie. Dat zijn couture, wandkleden en schilderijen in elkaar overlopen, is duidelijk te zien in Hotel Mercier Beeld Lucas Lieftink
Claes Iversen maakt jaarlijks één couturecollectie. Dat zijn couture, wandkleden en schilderijen in elkaar overlopen, is duidelijk te zien in Hotel MercierBeeld Lucas Lieftink

En afgelopen zomer zette hij zijn eerste stappen in de interieurwereld met wandkleden. Hij maakte meteen maar vijftig stuks: voor de lobby, de eetzaal en alle kamers van Hotel Mercier in voormalig COC-gebouw 'Ons Huis' in de Rozenstraat. Iversen werd daarbij geholpen door textiellabel Frankly Amsterdam en onderhield nauw contact met bureau Nicemakers, die zorgden voor het schitterende interieur van het hotel.

"2018 was echt een omslagjaar voor mij," zegt Iversen. "Ik dacht altijd dat ik qua carrière een bepaald pad moest bewandelen, nu realiseer ik me dat ik soms ook links of rechts kan afslaan."

Elke collectie doet hij met zijn team veel research naar technieken en borduursels. "Al die lapjes of whatever verdwijnen in een doos in het archief. Ik dacht: wat nou als we al die experimenten aan de muur hangen? Dat werd het uitgangspunt voor de wandkleden."

Hij liet er diverse technieken op los en gebruikte onder meer merinowol, pailletten, kraaltjes en Swarovskisteentjes, waarbij hij hulp kreeg van borduurateliers in India. "Kijk al die franjes, je wil niet weten hoeveel kilo's wol er in dat wandkleed zitten," zegt hij wijzend op een exemplaar in de eetzaal van Hotel Mercier.

In kamer vijftien hangt achter het bed een Perzisch tapijt waaruit hij een stuk sneed, dat er geborduurd weer in werd teruggeplaatst. In Portugal worden uitsneden getuft, een machine schiet daarbij draden in het doek, waardoor ook met hoogteverschil gespeeld kan worden.

Schildersatelier
Achter de receptie hangt een groot exemplaar dat deels is geborduurd met gelaserde bloemen, die met de hand zijn beschilderd en in vorm geperst. Monnikenwerk. "Met veel dank aan de stagiairs," zegt Iversen. Zijn nieuwe interieur­obsessie is enthousiast ontvangen, binnenkort gaat er dan ook een limited edition wandkleden voor Frankly Amsterdam in de verkoop.

Dat riekt naar meer, naar eigen meubels, kussens, servies. Klopt, zegt Iversen. "Als alles volgens plan loopt, volgen ook vloerkleden, soft furnishing, poefjes en textiel." Alles wat er in het hotel aan de muur hangt is slechts een voorstudie die moet leiden tot diverse licenties.

Inmiddels heeft de vrijere manier van werken hem gegrepen en is hij ook weer aan het schilderen geslagen. Toen de kleden eenmaal in de kamers hingen, vond hij de muren nog te kaal, maar de opening was nabij. "Ik zei tegen Arjen: koop jij foto's, ik maak wel wat schilderijtjes."

Het werden er vijftig, hij maakte ze in drie dagen tijd. Expressief, veel kleurvlakverdelingen, sommige gingen er nog nat aan de muur. "Ik heb vroeger veel geschilderd, maar ik gunde mezelf er de tijd niet meer voor." Goede voornemens zijn er niet voor niets. Sinds 1 januari huurt hij weer een schildersatelier in Amsterdam.

Deense kroonprinses
Zit een volledige carrièreswitch erin? "Nee, ik vind het juist fijn mijn skills als ontwerper zo breed mogelijk te kunnen inzetten." En hij is van alle markten thuis. Met kerst bakte hij een gingerbreadhouse.

"Dat stond al zó lang op mijn agenda. Ramen en gordijnen erop tekenen met glazuur, fuck wat een werk was dat." Hij vierde het met zijn ex, 'mijn beste vriend'. Ze delen labradoedel Jens. Veertien jaar waren ze samen. "Maar het was beter elkaar los te laten, we zaten elkaar in de weg."

Tot slot koningin Máxima. Zijn er plannen voor het komende jaar waarover hij mag praten? "Nee, maar ik ben heel dankbaar voor de samenwerking. Er zijn maar weinig vrouwen die van 's ochtend tot 's avonds in traditionele zin een garderobe nodig hebben. Het is een genot om daaraan mee te werken."

Hij kleedde de Deens kroonprinses Mary ook enkele malen. "Eveneens een enorme eer. Vooral mijn moeder is daar heel blij mee, kan ze lekker pronken tegenover haar vriendinnen en de buren." Heeft ze thuis in Aarhus al een wandkleed? "Wat dacht jij? Drie!"

Een jurk uit 2014 Beeld Melody Lieftink
Een jurk uit 2014Beeld Melody Lieftink
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden