Citroën-gebouwen Stadionplein verkocht
Vastgoedbelegger Bouwinvest neemt de twee markante Citroën-gebouwen aan het Stadionplein in Amsterdam-Zuid over van Citroën Nederland. Dat maakte de investeerder vandaag bekend, zonder een overnamebedrag te noemen.
Bouwinvest herontwikkelt de gebouwen met een totale oppervlakte van 25.000 vierkante meter tot multifunctionele kantoren, winkels en horecabestemmingen. De verbouwing zal pas na de EK atletiek medio 2016 plaatsvinden, om het evenement niet te verstoren. Een jaar later moet het project zijn afgerond.
Overbruggen
Om die periode te overbruggen zullen de gebouwen een tijdelijke functie krijgen. 'Omdat de panden monumenten zijn, moeten we rekening houden met een langere procedure om vergunningen voor de verbouwing te krijgen,' zegt Bas Jochims van Bouwinvest. 'En natuurlijk kunnen we niet met kranen daar gaan staan als het EK bezig is.'
Met de koop van de Citroën-gebouwen is Bouwinvest nu groot grond bezitter rond het Olympisch stadion. Ze bezitten het stadion, de woningen in aanbouw op het Stadionplein en woningen in de omgeving. Reden voor overleg met de gemeente: 'We willen zeker activiteiten gaan organiseren, maar dat moet niet tot overlast leiden voor de huurders in de omgeving,' aldus Jochims.
Historie behouden
De Citroën-gebouwen zijn ontworpen door Jan Wils, de architect van het Olympisch Stadion. De historische karakteristieken van de panden zullen worden gewaarborgd, benadrukt Bouwinvest. De investeerder brengt de gebouwen onder in zijn kantorenfonds Dutch Office Fund. De panden stonden al langere tijd in de verkoop.
Vorige maand maakte Bouwinvest de overname bekend van het Beurs WTC-gebouw in hartje Rotterdam. Daarmee is een bedrag gemoeid van 135 miljoen euro. Het huidige beursgebouw in Rotterdam dateert uit de jaren dertig en is de opvolger van eerdere beursgebouwen in de stad. De bijbehorende 97 meter hoge kantoortoren is van latere datum.