Cito-score in veel stadsdelen iets vooruit

AMSTERDAM - Het aantal Amsterdamse leerlingen dat met een vwo-advies van de basisschool komt, is toegenomen van 21 procent in 2005 naar 25 procent dit jaar. Het aantal Amsterdamse scholen dat boven het landelijk gemiddelde van de Cito-score uitkomt, stijgt ook.

Dit staat in het vandaag uitgekomen onderzoek Amsterdamse resultaten primair onderwijs 2008 van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO). 94 procent van alle 6017 Amsterdamse leerlingen deed dit jaar mee aan de Cito-eindtoets.

Toch blijft de achterstand in de stad hardnekkig, waarschuwt de woordvoerder van wethouder Lodewijk Asscher van onderwijs. ''De vlag gaat niet uit. De tweespalt in de stad wordt opnieuw duidelijk. Ruim twintig procent van de leerlingen die aan de Cito hebben meegedaan, telt niet mee omdat de score erg laag is. Dit onderzoek zegt alleen iets over individuele leerlingen, maar niets over de stad als geheel.''

Stadsdeel Oud-Zuid heeft de hoogste score, gevolgd door Centrum en Zuideramstel. Voor Zuidoost, Geuzenveld-Slotermeer en Noord geldt dat ruim één op de vier leerlingen een advies voor praktijkonderwijs (pro) of vmbo met leerwegondersteuning (lwoo) krijgt.

Dit jaar deden 205 Amsterdamse scholen deel aan de toets. 95 scholen scoren lager dan het landelijk gemiddelde en 110 scholen scoren hoger. De Cito-score van Amsterdam is dit jaar 537,4, landelijk 536,2.

De stijging van de score doet zich voor in bijna alle stadsdelen, behalve Geuzenveld-Slotermeer en Zuidoost. Westerpark en Oost-Watergraafsmeer gaan extra vooruit. (HET PAROOL)

Meester Nico Driessen deelde in februari de Citotoets uit op de Aloysiusschool in de Westerstraat. Het aantal Amsterdamse leerlingen dat met een vwo-advies van de basischool komt is toegenomen. Foto Peter Elenbaas
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden