Cito-score Amsterdamse scholen steekt er bovenuit

Amsterdamse leerlingen haalden gemiddeld een hogere Cito-score dan kinderen in de rest van het land. Ook steeg het aantal leerlingen dat een havo-advies kreeg.

© anp Beeld
© anp

De gemiddelde Cito-score van Amsterdam was dit jaar 537,6, terwijl dat voor heel Nederland gemiddeld 536,5 bedroeg. De Cito-score in Amsterdam blijft al jaren ongeveer gelijk.

De schoolbesturen en de gemeente Amsterdam publiceren de cijfers vandaag in het rapport Resultaten Amsterdams Basisonderwijs 2011.

Van alle 6566 Amsterdamse basisschoolleerlingen in groep 8, heeft dit jaar 97 procent deelgenomen aan de Cito-eindtoets. Ging in 2007 nog maar 49 procent van de leerlingen naar havo of vwo, inmiddels is dat percentage al gestegen tot 54 procent. Het aantal leerlingen dat naar praktijkonderwijs of leerwegondersteunend onderwijs gaat, is licht gedaald. Bij een score van 538 kunnen kinderen naar de havo, voor vwo is 545 nodig.

De Cito-resultaten en adviezen verschillen sterk per stadsdeel en school. Het hoogste percentage havo/vwo-adviezen wordt gegeven in Centrum (80 procent) en Zuid (75 procent.

In Zuidoost (40 procent), Noord (45 procent) en Nieuw-West (45 procent) gaat een minderheid naar havo of vwo. De gemiddelde Cito-score is het laagst in Zuidoost (534,4) en het hoogst in Centrum (542,2).

De scholen brengen twee Cito-scores naar buiten: de ongecorrigeerde en gecorrigeerde. Voor de gecorrigeerde cijfers wordt rekening gehouden met het opleidingsniveau van de ouders.

De hoogste (ongecorrigeerde) Cito-scores werden behaald op de Eerste Openluchtschool in Zuid met gemiddeld 546,9, de laagste scores werden gehaald bij de Rietlanden in Oost met 525. (Marieke Monden)

Download hier de Cito-scores van Amsterdamse basisscholen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden