Cition op de vingers getikt om 'star' omgaan met twee bezwaren

Cition is in twee gevallen op een 'starre en formalistische' manier omgegaan met bezwaren van vergunninghouders tegen een boete. Volgens de gemeentelijke ombudsman moet de parkeerbeheerder betere informatie verstrekken.

Marc Kruyswijk
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het gaat onder meer om een zaak in september vorig jaar waarbij een dochter haar mantelzorgvergunning, die voor elk gebruik aan een kenteken moet worden gekoppeld, vergat te activeren wegens enorme hectiek die dag: haar moeder moest die ochtend met spoed in het ziekenhuis worden behandeld in een ziekenhuis en ze had die dag twee begrafenissen. Terwijl ze 's middags haar moeder de trap afhielp om mee te gaan naar de tweede begrafenis, ontving zij een naheffingsaanslag.

Cition verklaarde het bezwaar van de vrouw ongegrond omdat de begrafenissen die dag 'te voorzien' waren. Ook vond Cition dat de ziekenhuisopname van de moeder van die ochtend niets afdeed aan de rechtmatigheid van de naheffingsaanslag.

De ombudsman oordeelt dat de parkeerbeheerder te snel voorbij is gegaan aan omstandigheden die de vrouw aandroeg in haar bezwaarschrift en de aannemelijkheid van de eenmalige vergissing. Bovendien, stelt de ombudsman, is het duidelijk dat de vrouw geen enkel voordeel had van de vergissing.

Vergissing
De tweede zaak gaat over een vergunninghouder die na een pechgeval twee dagen rijdt in een tijdelijke leenauto. Als hij na twee dagen zijn eigen auto weer terug heeft, begrijpt Cition niet dat de vergunning weer moet worden teruggezet naar de oorspronkelijke auto. Volgens het bedrijf moest de man dat zelf doen. De ombudsman stelt dat de informatie hierover niet duidelijk is en stelt dat de man alsnog in het gelijk moet worden gesteld.

Cition zegt dat in geval van vergunninghouders coulance wordt toegepast als door bijzondere persoonlijke omstandigheden een vergissing wordt gemaakt. 'In het geval van de vrouw bleek echter niet alle informatie bij ons bekend: de feiten die ze aan de ombudsman meldde, heeft ze jammer genoeg niet aan ons gemeld. Wij onderzoeken momenteel met de gemeente of er ruimte is voor uitbreiding van de coulanceregeling.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden