Cisco-topman doet beklag bij Obama over NSA

John Chambers, topman van het Amerikaanse telecombedrijf Cisco, heeft in een brief aan de Amerikaanse president Barack Obama zijn beklag gedaan over de werkwijze van de inlichtingendienst NSA. Die brengt volgens Chambers schade toe aan de buitenlandse activiteiten van de Amerikaanse technologiebedrijven.

John Chambers Beeld REUTERS
John ChambersBeeld REUTERS

'Het probleem heeft gevolgen voor de hele sector', schrijft hij in zijn brief. Chambers verwijst naar recente onthullingen dat de NSA informaticamateriaal onderschept tussen fabrikant en klant en aanpast om te kunnen spioneren. Een van de genoemde fabrikanten daarbij was Cisco, een belangrijke leverancier van netwerkinfrastructuur.

'Als die aantijgingen waar zijn, dan schaden die handelingen het vertrouwen in onze sector en de mogelijkheid voor Amerikaanse technologiebedrijven om hun producten nog wereldwijd te verkopen', waarschuwt Chambers. 'Wij kunnen op deze wijze simpelweg niet functioneren.'

Vertrouwensrelatie op het spel
'We begrijpen de reële dreigingen die er zijn in de wereld, maar we moeten ook de vertrouwensrelatie met onze klanten respecteren', voegt hij eraan toe. Chambers vraagt aan Obama nieuwe gedragsregels voor de NSA, anders vreest hij 'dat de technologische dominantie van de VS erop achteruit zal gaan'.

Facebook-topman Zuckerberg richtte midden maart ook al een schrijven aan Obama, waarin hij het had over een 'bedreiging' voor het internet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden