Cipier smokkelde drank Bijlmerbajes in

In september en oktober is in de Bijlmerbajes (links) onderzoek gedaan vanwege de vondst van alcoholische dranken. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
In september en oktober is in de Bijlmerbajes (links) onderzoek gedaan vanwege de vondst van alcoholische dranken. Foto ANP/Marcel Antonisse

DEN HAAG - In de Bijlmerbajes is een bewaarder geschorst op verdenking van het naar binnen smokkelen van drank. Dat schrijft staatssecretaris Nebahat Albayrak in antwoord op Kamervragen van de SP.

De bewaarder zou tegen de lamp zijn gelopen door de verklaring van een gedetineerde. Voor de directie van de gevangenis was die verklaring reden een integriteitsonderzoek te laten instellen.

In september en oktober is in de gevangenis onderzoek gedaan vanwege de vondst van alcoholische dranken. 10 september werd 'de penitentiaire inrichtingswerker' op non-actief gesteld. Vanaf dat moment mocht de bewaarder de gevangenis niet meer in. Hij ontkent overigens betrokken te zijn geweest bij de invoer of distributie van smokkelwaar in de Bijlmerbajes.

Een woordvoerder wil niet zeggen of het om grote hoeveelheden drank ging. Wel is de zaak gemeld aan de districtsrecherche en het Openbaar Ministerie. Die beraden zich nog op vervolgstappen.

Dat geldt ook voor de gevangenisdirectie. Die zal voor het einde van de maand besluiten of ontslag moet volgen. Tot die tijd blijft de medewerker op non-actief staan, met doorbetaling van salaris.

SP-Kamerlid Krista van Velzen stelde haar vragen aan Albayrak na gesprekken met de gedetineerde die de bewaarder had aangegeven. Deze gedetineerde zou extra weekendverlof zijn beloofd in ruil voor zijn verklaring, een belofte die niet werd nagekomen.

Maar de directeur van de gevangenis ontkent de gedetineerde een speciale behandeling of extra verlof in het vooruitzicht te hebben gesteld.

Volgens Albayrak zijn in 2007 in totaal 22 medewerkers van Nederlandse gevangenissen ontslagen vanwege niet integer gedrag. Daarbij is ook de invoer van 'contrabande' inbegrepen.

Het Bureau Integriteit & Veiligheid verricht jaarlijks 250 à driehonderd onderzoeken naar corruptie in gevangenissen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden