Cijfers VS trekken wissel op beurzen

AMSTERDAM - Tegenvallende macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten trokken ook donderdag opnieuw een wissel op de Europese beurzen. Op woensdag leidde een lager dan verwacht cijfer over de industriële activiteit rond de stad Chicago ook al verliezen in.

Donderdag volgden het landelijke cijfer over de industriële sector en een rapport over de banenmarkt. De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie daalde vorige maand tot 52,6 van 52,9 in augustus. Analisten rekenden juist op een stijging tot 54 punten. De lager dan verwachtte uitkomst maakte beleggers onzeker over de kracht van het ontluikende economische herstel.

Vorige week vroegen 551.000 Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aan. Dat betekende een stijging met 17.000 ten opzichte van de voorliggende week, waar analisten rekenden op een lichte daling tot 530.000.

Stand AEX

De AEX-index in Amsterdam sloot 5,6 punten ofwel 1,8 procent lager op 305,74 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 1,4 procent op 469,02 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 2,1 procent in.

Zoals zo vaak in de afgelopen weken moesten vooral grondstofgerelateerde bedrijven en de financiële sector het ontgelden. Deze fondsen voelen economische schommelingen vaak als eerste. Verzekeraar Aegon en bankverzekeraar ING verloren respectievelijk 3 en 4,9 procent. Staalconcern ArcelorMittal moest ruim 4 procent terug. In Londen leverden de zes in de FTSE opgenomen mijnbouwers, waaronder BHP Billiton en Rio Tinto, tussen de 3 en de 6 procent in.

Adviesverlaging
De vastgoedfondsen Corio en Wereldhave waren ook onderaan de hoofdindex te vinden. Beide kregen een adviesverlaging van de Amerikaanse bank Goldman Sachs, waarop een koersverlies van rond de 4 procent volgde.

De olieprijs daalde met bijna 2 procent ofwel ruim een dollar tot 69,60 dollar per vat (159 liter). Op woensdag steeg de prijs nog met bijna 4 dollar na een groter dan verwachtte afname van de Amerikaanse benzinevoorraden.

De euro noteerde 1,4530 dollar in vergelijking met 1,4620 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden