CIA sluit centra in buitenland

De mededeling van Panetta heeft vooral politiek-symbolische waarde: in de geheime detentiecentra, 'black sites' genoemd, werden sinds 2006 al geen verdachten meer vastgehouden. Foto EPA Beeld
De mededeling van Panetta heeft vooral politiek-symbolische waarde: in de geheime detentiecentra, 'black sites' genoemd, werden sinds 2006 al geen verdachten meer vastgehouden. Foto EPA

WASHINGTON - De CIA heeft alle geheime gevangenissen in het buitenland gesloten. Dat heeft Leon Panetta, de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst, in een brief aan zijn personeel bekendgemaakt.

De mededeling van Panetta heeft vooral politiek-symbolische waarde: in de geheime detentiecentra, 'black sites' genoemd, werden sinds 2006 al geen verdachten meer vastgehouden. Maar de inlichtingendienst hield de gevangenissen, die werden gebruikt om terreurverdachten te ondervragen, tot dusver wel achter de hand. Dat is nu voorbij, aldus Panetta, die meldt dat dat een bezuiniging van 'minstens vier miljoen dollar oplevert'.

De CIA-directeur, die eerder al in navolging van president Barack Obama de harde ondervragingsmethoden en martelingen veroordeelde die onder president George Bush waren toegestaan, verzekert het CIA-personeel dat het niet zijn bedoeling is individuele agenten ter verantwoording te roepen voor het mishandelen van verdachten. Omdat dit onder Bush wettelijk was gesanctioneerd, is 'onderzoek, laat staan bestraffing' niet op zijn plaats, aldus Panetta.

De Senaat is onlangs begonnen met een onderzoek naar de CIA-praktijken van de afgelopen jaren en de kans bestaat dat de Senaat en het Huis van Afgevaardigden gezamenlijk besluiten tot het instellen van een 'waarheidscommissie' om de misstanden onder Bush te onderzoeken.

Panetta zegt dat de inlichtingendienst loyaal zal meewerken aan alle onderzoeken, maar dat 'wijsheid en eerlijkheid' niet overeenstemmen met strafrechtelijke vervolging van CIA-agenten.

De geheime gevangenissen vormden de locatie van de ondervragingsmethoden die volgens een rapport van het Rode Kruis gepaard gingen met lichamelijk geweld: verdachten werden tegen muren gegooid, gedwongen dagenlang te staan met handboeien aan het plafond, opgesloten in ijskoude temperaturen en dergelijke.

De locaties van de geheime gevangenissen zijn nooit bekendgemaakt, maar gebleken is dat het onder meer ging om Afghanistan, Thailand, Polen, Roemenië, Jordanië en Egypte. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden