'CIA moet wapens uit Libië halen voor ze in verkeerde handen vallen'

Amerikaanse diplomaten en spionnen debatteren binnenskamers stevig over de omgang met het uitgebreide wapenarsenaal uit de boedel van de verdreven Libische leider Muammar Kaddafi. Deskundigen waarschuwen dat tonnen mosterdgas en duizenden luchtdoelraketten in handen van terroristen of aanhangers van Kaddafi kunnen vallen.

Wapendepots van Kaddafi zijn geplunderd en praktisch iedereen in Libië heeft wapens. Beeld reuters
Wapendepots van Kaddafi zijn geplunderd en praktisch iedereen in Libië heeft wapens.Beeld reuters

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken wil dat het opstandelingenbestuur zodra de rust in Libië is weergekeerd de wapenvoorraden in bezit neemt. Maar de Amerikaanse inlichtingendiensten willen niet wachten tot de Nationale Overgangsraad van de rebellen zijn gezag heeft gevestigd. Zij pleiten voor een ingrijpen op eigen houtje van de CIA.

Prijs op de zwarte wapenmarkt daalt al
Inlichtingenmedewerkers maken zich vooral zorgen om de vele Libische luchtdoelraketten. Ze vrezen dat die spoedig terechtkomen bij Al-Qaida of aanhangers van Kaddafi die zich voorbereiden op langdurig verzet. De prijs van de raketten op de zwarte wapenmarkt ter plaatse zou recent al stevig zijn gedaald.

Gisteren zei het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken het volste vertrouwen te hebben dat wat Libië aan nucleair materiaal en dodelijke chemicaliën bezit in veilige handen is. Omdat het regime-Kaddafi de Verenigde Naties in 2003 rekenschap aflegde over dat nonconventionele wapentuig is betrekkelijk gemakkelijk vast te stellen wat daar van is geworden. Van het lot van de Libische raketten en conventionele wapens is buitenlandse zaken minder zeker.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden