CIA doodde vijand Pakistan in ruil voor toegang drones

Pakistan heeft drones van de Verenigde Staten jarenlang zonder al te veel protest toegang gegeven tot zijn luchtruim. Bijna tien jaar later blijkt nu waarom. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA bombardeerde in ruil een vijand van Pakistan. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

Stig Geukens
null Beeld ap
Beeld ap

Het doel van de aanval was Nek Mohammed, een lokale krijgsheer die het Pakistaanse leger regelmatig wist te verschalken. Op een warme dag in juni 2004 sprak hij via een satelliettelefoon met een journalist. Hij vroeg hem of hij weet had van metalen vogels in de lucht, want eentje volgde hem al een tijdje. 24 uur later was hij dood. Een raket sloeg in op de compound, waardoor Mohammed samen met enkele vrienden, inclusief jongens van 10 en 16, omkwam.

Een Pakistaanse legercommandant was er als de kippen bij om de verantwoordelijkheid van de aanval op te eisen. Dat was echter een leugen, zo blijkt nu. Mohammed en zijn volgers werden omgebracht door de CIA, in een allereerste drone-missie boven Pakistaans grondgebied. Het doel was geen vijand van de Verenigde Staten, wel een aanslag in ruil voor toegang tot het luchtruim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden