Update

CIA-directeur stopt wegens buitenechtelijke affaire

CIA-directeur David Petraeus heeft zijn functie per direct neergelegd. Reden voor het onverwachte vertrek is een buitenechtelijke affaire.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

'Na een huwelijk van 37 jaar heb ik een enorme beoordelingsfout gemaakt door een buitenechtelijke affaire te beginnen. Dergelijk gedrag is onacceptabel, zowel als echtgenoot als leider van een organisatie als de CIA. Deze middag heeft de president mijn ontslag aanvaard', schrijft Petraeus in een verklaring.

Obama sprak op zijn beurt lovende woorden over de vertrekkende CIA-directeur: 'David Petraeus heeft tientallen jaren buitengewoon veel betekend voor de Verenigde Staten. (..) Dankzij zijn werk is ons land veiliger en sterker. Mijn gedachten zijn nu bij Dave en Holly Petraeus, die ook zoveel heeft gedaan voor families van militairen; náást haar eigen werk. Ik wens ze sterkte in deze moeilijke tijden.'

Petraeus is de zoon van een Nederlandse zeekapitein uit het Friese Franeker, die in de Tweede Wereldoorlog naar New York ging. Petraeus groeide op vlakbij de militaire academie Westpoint. Hij ging er in 1970 naar toe en verliet de academie als de beste van zijn klas. In het Amerikaanse leger stond Petraeus, die promoveerde aan de Princeton University, bekend als een intellectueel. Adjunct-directeur Michael Morell neemt voorlopig de taken van Petraeus voor zijn rekening.

Zware slag
Deskundigen zien het ontslag van de generaal twee dagen na de verkiezingsoverwinning van Obama als een zware slag voor de herkozen president. Petraeus gold ook als een kandidaat voor een ministersfunctie in de nieuwe regering. Hij werd genoemd als opvolger van Hillary Clinton.

Sinds juli vorig jaar was Petraeus directeur van de geheime dienst, hij volgde Leon Panetta daar op. Daarvoor was hij al bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak en van de NAVO-troepen in Afghanistan.

Petraeus lag onlangs onder vuur, nadat de Amerikaanse ambassadeur in Libië was vermoord.

Lees hier zijn ontslagbrief

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden