Update

Chronologie van zeven weken Catshuisberaad

De zes onderhandelaars van VVD, CDA en PVV overleggen nu zeven weken in het Catshuis over miljardenbezuinigingen en hervormingen. De onderhandelingen lijken mislukt, nadat Geert Wilders vandaag rond half drie het Catshuis verliet.

Redactie
PVV-leider Geert Wilders. Beeld
PVV-leider Geert Wilders.

1 maart
Na nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) weten CDA, VVD en PVV dat ze minimaal 9 miljard euro extra moeten bezuinigen om volgend jaar te voldoen aan de Europese begrotingseis dat het overheidstekort niet boven de 3 procent uitkomt. Omdat dergelijke maatregelen nooit helemaal de verwachte opbrengst opleveren, is er naar verwachting een paar miljard euro extra nodig.

5 maart
De onderhandelaars trekken zich terug in het Catshuis. Wilders (PVV) benadrukt dat hij alleen pijnlijke bezuinigingen accepteert als hij er wat voor terugkrijgt, zoals minder asiel en immigratie. Totale mediastilte wordt afgekondigd. 16 maart: Premier Mark Rutte (VVD) wil opnieuw niet ingaan op vragen over de voortgang van de gesprekken. Wel wijst hij erop dat er niet wordt geschreven aan een nieuw regeer- en gedoogakkoord.

20 maart
Hero Brinkman stapt uit de PVV-fractie en gaat in de Kamer alleen verder. Daarmee verliest de gedoogcoalitie de meerderheid in het parlement.

22 maart
Duidelijk wordt dat de deadline voor de gesprekken 30 april is: dan wil de Europese Commissie de begrotingsplannen van Nederland hebben.

27 maart
Wilders meldt de andere onderhandelaars dat hij de hervormingen in onder meer zorg en sociale zekerheid niet kan accepteren. Hij wil de gesprekken stoppen, waarop Rutte en vicepremier Maxime Verhagen(CDA) dreigen met nieuwe verkiezingen.

28 maart
De onderhandelingen gaan volgens een officiële mededeling door 'een moeilijke fase'. Rutte weet Wilders over te halen nog eens goed na te denken.

29 maart
De onderhandelaars besluiten toch verder te praten.

4 april
Rutte ontkent berichten dat er in het Catshuis of elders gesproken is over de positie van minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie).

12 april
Rutte praat ook met SGP-leider Kees van der Staaij.

13 april
Wilders noemt berichten dat er bijna een akkoord is 'prematuur'.

20 april
Het CPB levert de doorrekening van het pakket maatregelen aan bij de onderhandelaars in het Catshuis. In de avond overleggen de onderhandelaars over de berekeningen.

21 april
Na amper een uur onderhandelen verlaat PVV-leider Geert Wilders het Catshuis. Volgens ingewijden kan hij de maatregelen niet aan zijn achterban uitleggen.

21 april
Premier Rutte bevestigt stuklopen Catshuisberaad en zegt dat nieuwe verkiezingen 'voor de hand liggen'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden