Chronologie van de opstand in Libië

null Beeld afp
Beeld afp


TRIPOLI - De opstand tegen het regime van de Libische 'Gids van de Revolutie' Muammar Kaddafi duurt al een maand. De bevolking, vooral in de oostelijke regio Cyrenaica, is geïnspireerd door de omwentelingen in Tunesië en Egypte. Hier volgt een korte chronologie:

11 februari: Het regime van Hosni Mubarak in Egypte valt onder druk van massale protesten na bijna dertig jaar. Op internetsites verschijnen oproepen tot protesten tegen Kaddafi.

15 februari: In de noordoostelijke stad Benghazi betogen 's avonds honderden mensen tegen de aanhouding van een mensenrechtenactivist en advocaat, Fathi Terbil. In een paar andere plaatsen gaan ook betogers de straat op. De demonstraties worden hard neergeslagen.

17 februari: De Dag van de Woede, is een grote betoging in Benghazi. Bij botsingen tussen betogers en agenten vallen zeker veertien doden.

18 februari: Tienduizenden betogers op de been in Benghazi. Er zijn steeds meer gewelddadige botsingen. Er vallen minstens 25 doden. Militairen en scherpschutters schieten vanuit helikopters en vanaf daken op betogers. Aanhangers van Kaddafi op de been in Tripoli.

20 februari: Benghazi is niet meer in handen van het regime van Kaddafi. Tal van militairen en agenten lopen over naar de betogers en rebellen. Er zijn ook in Tripoli betogingen tegen Kaddafi.

21 februari: Betogers steken regeringsgebouwen in Tripoli in brand. Steeds meer steden vallen in handen van de oppositie. Kaddafi's zoon Saif al-Islam wil een nationale vergadering om de grieven weg te nemen.

22 februari: Kaddafi zegt te vechten tot zijn laatste druppel bloed. De Arabische Liga schorst Libië, de Veiligheidsraad van de VN veroordeelt het geweld. De media berichten over 'burgeroorlog'. Er zijn mogelijk al duizend doden gevallen.

27 februari: Drie Nederlandse militairen die in een marinehelikopter naar Sirte vlogen om mensen te evacueren, worden aangehouden door de autoriteiten die er Kaddafi steunen. Ze worden dankzij diplomatiek overleg vrijgelaten op 11 maart.

1 maart: Tegenoffensieven van de regeringsgetrouwe troepen blijken weinig succesvol.

8 maart: Het Internationaal Strafhof laat weten te onderzoeken of er oorlogsmisdaden zijn gepleegd in Libië.

13 maart: Troepen trouw aan Kaddafi heroveren uiteindelijk de oliehaven en olie-installaties van Brega ten zuidwesten van Benghazi. Ze zetten hun opmars naar Benghazi voort dankzij betere bewapening, training en luchtsteun.

16 maart: Regeringsgetrouwe troepen naderen Benghazi.

17 maart: De VN-Veiligheidsraad geeft het groene licht voor militaire acties tegen Kaddafi.

19 maart: Franse gevechtsvliegtuigen openen de aanval op Kaddafi. Bij Benghazi worden militaire voertuigen gebombardeerd. Landen als Groot-Brittannië, Spanje, België, Canada, Denemarken en Noorwegen beloven steun aan ingrijpen in Libië.
(ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden